dinsdag, 22. december 2009 - 9:55

Rover spreekt Eurlings aan op chaos op spoor

Utrecht

De chaos die nu al dagenlang op het spoor speelt als gevolg van sneeuwval, was niet nodig en mag niet meer voorkomen. Dit schrijft reizigersvereniging ROVER in een brief aan minister Eurlings.

Door bezuinigingen van ProRail is de toestand van het spoor niet klaar om een sneeuwbui op te vangen. ROVER verzoekt Eurlings daarom om een Aanvalsplan Winterweer, waarin het wanbeleid van ProRail moet worden opgevangen zodat treinreizigers voortaan niet in de kou blijven staan.

Sinds de eerste sneeuwbui van donderdag 17 december is het chaos op het spoor. Al dagenlang rijdt er slechts sporadisch een trein. Ook met een stralende zon en geen wolkje aan de lucht is het spoor onbegaanbaar vanwege wissel- en seinstoringen en problemen met het materieel. Spoorwegbeheerder ProRail roept reizigers zelfs op de trein te mijden en dwingt daarmee werkende mensen de auto in.

De oorzaak lijkt vooral bij bezuinigingen van ProRail te liggen. Sneeuwschuivers en regionale sneeuwruimploegen hebben het veld moeten ruimen. Ook het gebruik van een ouderwetse gasverwarming om te voorkomen dat de wissels bevriezen, is niet voldoende. Het verkeersinfarct op het spoor is niet te wijten aan de vervoersbedrijven maar aan beheerder ProRail. ROVER roept de vervoersbedrijven op ProRail financieel verantwoordelijk te stellen.
Provincie:
Tag(s):