woensdag, 9. september 2009 - 13:38

RTL-weervrouw kapseist bijna op de Amstel

Oud-astronaut Wubbo Ockels, RTL-weervrouw Helga van Leur en tv-presentatrice Elsemieke Havenga hebben woensdag op de dag van de duurzaamheid in zonneboten tegen elkaar geraced op de Amstel in Amsterdam. De mini-zonnebotenrace werd georganiseerd door de Frisians Solar Challenge; de grootste zonnebootrace ter wereld langs de route van de Friese elf steden.

RTL-weervrouw Helga van Leur maakte zoveel snelheid met haar zonneboot dat ze in de bocht bijna kapseisde. 'Het was wel even spannend, maar ook echt kicken dat je zo geruisloos over het water suist', aldus Helga van Leur. 'In een zonneboot ben je echt een met de natuur, zelfs als je in de grachten van Amsterdam vaart.' Om de drie BN-ers niet onnodig bloot te stellen aan de gevaren van het racen, bleef het event beperkt tot een demonstratie.

In 2010 vindt van 4 t/m 10 juli de derde editie van de Frisian Solar Challenge plaats. Omdat het de grootste zonnebootrace ter wereld is, heeft de wedstrijd de ondertitel ‘World Cup for Solar Powered Boats’ gekregen. De organisatie verwacht zo’n vijftig deelnemende teams uit binnen- en buitenland. De teams zijn veelal afkomstig uit het bedrijfsleven en het onderwijs. In vijf etappes leggen de boten het parcours van de traditionele schaats Elfstedentocht af. De vaartuigen worden door de teams zelf gebouwd en enkel voortgedreven met behulp van zonne-energie.
Provincie:
Tag(s):