zaterdag, 1. augustus 2009 - 13:20

Ruim 560.000 mensen bezoeken Canal Parade

Amsterdam

In Amsterdam hebben minstens 560.000 mensen gekeken naar de Canal Parade, het hoogtepunt van het homofestival Gay Pride. Dat zijn er 15 procent meer dan vorig jaar, toen er bijna 500.000 mensen kwamen. Het is een record voor het homofeest.

Volgens voorzitter Frank van Dalen, de organisator van Progay is het hoge aantal belangstellenden onder meer te danken aan het mooie weer en de vele media-aandacht die de Gay Pride de afgelopen tijd kreeg.

Daarnaast denkt van Dalen ook dat de samenleving meer bij het evenement betrokken raakt en meer 'door de maatschappij gedragen wordt'.

De Canal Pride begon om half twee bij het Westerdok. Vanaf daar voeren circa 80 boten door de Prinsengracht en de Amstel naar de Stopera.
Rond half een was het al flink druk langs de Prinsengracht en stonden er grote groepen belangstellenden op de bruggen, langs de kade en in de bootjes.

Dit jaar had de botenparade een aantal primeurs. Zo waren het CDA en de VVD er voor het eerst bij. Het CDA werd vertegenwoordigd door Tweede Kamerlid Corien Jonker. Ook minister Plasterk en staatsecretaris Sharon Dijksma (OCW) waren van de partij. En van het ministerie van Defensie mochten voor de eerste keer militairen in uniform meevaren.

Ook was er een boot met ruim dertig bekende sporters. Onder hen waren Pieter van den Hoogenband, ex-hockeyster Minke Booij en oud-voetballers Pierre van Hooijdonk en Aron Winter.

Burgemeester Cohen heeft vijf Nederlands-Amerikaanse homoparen getrouwd. In de VS is het homohuwelijk nog in veel staten verboden.

De Sugababes voeren dit jaar toch niet mee op Gordon's Boot. Volgens de laatste berichtgeving is het niet gelukt om de dames op tijd in de boot te krijgen. De boot van Gordon heeft als thema heeft 'Snikkelaas en Swaffel Piet'.
Provincie:
Tag(s):