donderdag, 29. oktober 2009 - 11:25

Scheringa en AZ uit elkaar

Alkmaar

(Elf-Voetbal) Er is een einde aan het bewind van Dirk Scheringa bij AZ. De voorzitter van de huidige landskampioen heeft het bestuur en de directie medegedeeld dat hij aftreedt als preses.

"Zestien jaar lang heb ik mijn ziel en zaligheid in AZ gelegd. Het is vanzelfsprekend dat ik in die jaren een grote emotionele band heb opgebouwd, met de club, de directie, medewerkers en supporters. Het is een moeilijke beslissing om me terug te trekken, maar wel een die ik neem met mijn verstand. Het belang van AZ stel ik boven mijn eigen belang, zodat de club op eigen kracht kan voortborduren op de weg die ik met veel liefde en plezier ben ingeslagen", zegt Scheringa op de officiële site van AZ.

Het bestuur en de directie houden er een dubbel gevoel aan over. "Dirk heeft enorm veel betekend voor de club, zonder hem had AZ niet gestaan waar het nu staat. Met pijn in ons hart sluiten we een heel mooie periode af. Gezien de omstandigheden is dit echter de beste oplossing. Wij respecteren en waarderen Dirk vanwege het feit dat hij dit ook ziet, hoe moeilijk de beslissing ook voor hem is", aldus directeur Algemene Zaken Toon Gerbrands.

Naast het aftreden van Scheringa legt ook zijn vrouw Baukje Scheringa haar bestuursfunctie neer. In overleg met Scheringa gaat de club na de winterstop een afscheid plannen in het stadion. Voorlopig blijft de leiding in handen van René Neelissen, Toon Gerbrands en Marcel Brands.

Sinds 1993 was Scheringa voorzitter in Alkmaar. In 1996 behaalde hij met de club de Eredivisie, maar dat was van korte duur. Het seizoen na de promotie degradeerde AZ alweer. In 1998 promoveerde AZ definitief naar het hoogste niveau. De Alkmaarse club groeide snel uit tot een stabiele subtopper. Met AZ behaalde Scheringa na 22 jaar afwezigheid weer eens Europees voetbal. Het Europese avontuur eindigde toen in de halve finale.

Het absolute hoogtepunt voor de 59-jarige Spanbroeker is het kampioenschap van afgelopen seizoen. Hierdoor acteert de landskampioen ook in de Champions League. Afgelopen maand viel het doek voor Scheringa. Zijn DSB Bank, tevens oud-hoofdsponsor van AZ, kwam in een crisis terecht waardoor Scheringa zich noodgedwongen moest terugrekken.
Categorie:
Tag(s):