dinsdag, 1. september 2009 - 14:32

Sint Maartenskliniek serveert patiënten verse streekproducten

Nijmegen

Gisteren op het land, vandaag op het bord van de patiënt in het ziekenhuis. Dat is sinds kort het geval bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Regionale producten zijn daar voortaan vast onderdeel van de menukaart; een primeur in Nederland.

Een smaakvolle maaltijd zorgt ervoor dat patiënten beter eten en sneller herstellen na een operatie. Jelle Ferwerda, hoofd voeding van de Sint Maartenskliniek: “Het aanbieden van streekproducten past in onze filosofie van optimale gastvrijheid. De keuze uit lekkere, verse regionale producten draagt bij aan het welbevinden en een voorspoedig herstel. Daarom kiezen wij voor producten van bedrijven binnen een straal van 30 kilometer rondom de Sint Maartenskliniek.”

Het nieuwe streekproductenassortiment bestaat uit onder andere zuivelproducten, sappen, scharreleieren, appels, peren, sperziebonen, broccoli, witlof en prei. Smaak, duurzaamheid en versheid staan centraal. In veel gevallen zijn de binnen 24 uur na productie of oogst in de keuken van de kliniek.

De introductie van de streekproducten in de Sint Maartenskliniek is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Sint Maartenskliniek, Stichting Streekgala, agrarische ondernemers uit de regio en de Taskforce Multifunctionele Landbouw. Koen Nouws Keij van Food / Drink Experience heeft in het initiatief een verbindende en faciliterende rol gespeeld. Uitgangspunt is dat er wordt gewerkt in zo kort mogelijke ketens. Huub Hubregtse van Stichting Streekgala: “Dit komt de versheid van de producten ten goede. Ook omzeilen boeren en tuinders hiermee vele tussenschakels waardoor ze een eerlijker prijs voor hun producten kunnen krijgen. Ofwel, eerlijke producten voor een eerlijke prijs.”

De levering van streekproducten aan de Sint Maartenskliniek is voor de stichting Streekgala een stap in het kader van de opstart van de Gebiedscoöperatie Oregional. Deze coöperatie heeft tot doel de regionale afzet van streekproducten en diensten te organiseren en te vergroten. Oregional staat voor oorspronkelijke, lekkere verse producten rechtstreeks afkomstig van boeren uit de directe omgeving. Consumenten weten waar hun eten vandaan komt. Kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid staan voor Oregional centraal.

De resultaten van de leveringen aan het ziekenhuis worden benut bij voorbereidingen voor de daadwerkelijke start van de Gebiedscoöperatie Oregional begin 2010.
Provincie:
Tag(s):