woensdag, 12. augustus 2009 - 13:59

Sittard gebruikt nieuwe methode tegen blauwalg

Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen begint donderdag 13 augustus met de aanpak van blauwalg in de vijver aan Aquarius, in Aldenhof (Born). Advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben een nieuwe, unieke methode ontwikkeld om blauwalg aan te pakken. Het water wordt behandeld met een zeer lage en ongevaarlijke concentratie waterstofperoxide. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat blauwalgen veel gevoeliger voor deze stof zijn dan andere (niet giftige) algen. De behandeling neemt één dag in beslag.

De methode wordt uitgevoerd op een speciaal geconstrueerde boot. Daarop wordt een stellage gebouwd. Via slangen en buizen die tot op de bodem van de vijver reiken, wordt de stof aan het water toegevoegd. Deze zelfde concentratie waterstofperoxide wordt overigens ook in aquaria toegepast. De methode is niet schadelijk voor de vissen. De stof is binnen een paar dagen afgebroken tot water en zuurstof. Er blijft dus niks achter in het milieu. Op deze technologie is inmiddels octrooi aangevraagd.

Sittard-Geleen is een van de eerste gemeenten waar deze behandeling wordt uitgevoerd. De methode is eerder met succes toegepast in Veendam. Na de behandeling bleek uit de analyse dat de blauwalg voor circa 95 procent is verdwenen.
Provincie:
Tag(s):