donderdag, 22. januari 2009 - 21:32

Slachtoffers Jodenvervolging door heel Nederland genoemd in januari 2010

Westerbork

Op verschillende plaatsen in Nederland zullen volgend jaar gelijktijdig de 102.000 namen worden gelezen van alle Joodse en Roma & Sinti Holocaustslachtoffers uit Nederland. Met dit unieke project wordt gesymboliseerd dat de vermoorde slachtoffers inwoners waren van honderden plaatsen en dorpen, verspreid over geheel Nederland. Het lezen van de 102.000 namen begint op zaterdagavond 23 januari en zal duren tot woensdag 27 januari. In 2010 is het die dag precies vijfenzestig jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Bij het gesproken monument zullen schoolkinderen in heel Nederland betrokken worden. Het is de bedoeling dat alle leerlingen een bijdrage leveren aan het eind van het voorlezen van alle namen, dat ruim vier dagen en nachten aaneengesloten zal doorgaan.

Het 102.000 namen lezen werd één keer eerder uitgevoerd. Dat project leverde toen, in 2005, zoveel indrukwekkende ervaringen op dat het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft besloten tot een nationaal vervolg. Op 27 januari 2010 zal opnieuw 112 uur achtereen de naam van een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend… zijn uitgesproken.

Het uitspreken van de namen van de slachtoffers is meer dan alleen de herinnering levend houden. Kampoverlevende Carla Josephus Jitta, zei destijds na afloop dat het ook voelt ‘als een grote verbondenheid met al die mensen, die omgekomen zijn, maar ook met de mensen die aanwezig waren bij het lezen van de namen. Het horen van de namen van mijn ouders en de naam van de zuster van mijn vader, voelde als een opluchting. Alsof je ineens mocht uitspreken wat nooit uitgesproken mocht worden.’ Die verbondenheid krijgt volgend jaar in heel Nederland vorm.

Nadat in alle provincies tegelijkertijd is begonnen met het lezen van de namen zal dit lezen in de loop van de eerste avond op een speciale manier worden overgebracht naar de provincie Drenthe en worden voortgezet op de laatste verblijfplaats op Nederlandse bodem van deze oorlogsslachtoffers: kamp Westerbork. Bijzonder is dat het gesproken monument ook te volgen zal zijn via internet en zal worden vastgelegd op dvd. Daarmee krijgen nabestaanden en betrokkenen daadwerkelijk een gesproken monument in handen.

Wereldwijd wordt sinds enige jaren op 27 januari de bevrijding van Auschwitz herdacht en daarmee de moord op 6 miljoen Joden. Van hen kwamen er 102.000 uit Nederland. Al hun namen zijn door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork verzameld en in kaart gebracht.
Bij het gesproken monument zal volgend jaar ook zoveel mogelijk beeldmateriaal getoond worden in de vorm van bijvoorbeeld familiefoto’s.
Provincie:
Tag(s):