vrijdag, 31. juli 2009 - 10:09

SP: 'Eindelijk hekwerk onder spoorbomen'

Utrecht

Tot tevredenheid van de SP gaat spoorbeheerder ProRail eindelijk hekwerk plaatsen onder spoorbomen. Al enige tijd pleit de SP hierover na dodelijke ongevallen bij onder andere Oss, Driebergen en Diemen. Door hekwerk onder spoorbomen te plaatsen kan voorkomen worden dat voetgangers onder de spoorboom door kruipen om nog snel een trein te halen.

Na herhaaldelijk aandringen op betere beveiliging van de spoorwegovergangen, kwam de SP in oktober 2008 met een voorstel voor een veiligheidsplan. Van de vier concrete voorstellen die de SP hier deed, zal ProRail er nu twee gaan uitvoeren. Nog dit jaar zullen op ruim honderd locaties in Nederland hekwerken onder de bomen geplaatst worden en ook zal ProRail dit najaar een offensief starten om betere voorlichting over de gevaren van spoorwegovergangen te geven.

SP-Kamerlid Emile Roemer is blij dat ProRail nu eindelijk aan de slag gaat met de hekwerken. 'Al enige tijd is duidelijk dat dit veel ongevallen kan voorkomen. Toch wilde ProRail dit eerst testen. Nu deze testen goed bevallen zijn, moet er nu haast gemaakt worden om onnodig leed te voorkomen. Daarnaast zullen we de regering blijven aansporen om ook snel werk te maken onze twee andere voorstellen: dubbele spoorbomen en maatregelen om slalommen tussen de bomen door te voorkomen.'
Provincie:
Tag(s):