vrijdag, 4. december 2009 - 11:51

SP: 'milieuvriendelijk autorijden wordt bestraft bij kilometerheffing'

Den Haag

De SP heeft er geen goed woord voor over dat met de plannen voor de kilometerheffing minister Eurlings milieuvriendelijk gedrag gaat bestraffen. SP-Kamerlid Roemer vindt het onbegrijpelijk en hypocriet dat de minister zijn filebelasting presenteert als een milieubelasting, terwijl juist de meest milieuvriendelijke mensen meer gaan betalen.

'Zowel de mensen die een milieuvriendelijke auto rijden als degenen die geen auto bezitten gaan extra betalen door deze onzalige plannen van de minister,' aldus Roemer die zich hard maakt om het complete plan van Eurlings van tafel te krijgen.

Zo is volgens Roemer de milieuvriendelijke hybride Toyota Prius nu vrijgesteld van aanschafbelasting en vanaf volgend jaar ook van wegenbelasting. Na de invoering van de kilometerheffing moet de bezitter van deze auto wel 0,8 cent belasting per kilometer gaan betalen. Bij 15.000 kilometers per jaar zal deze automobilist 120 euro extra aan kilometerbelasting gaan betalen t.o.v. nu, en daarnaast zal zijn huishouden ( een gemiddeld gezin is 2,5 personen ) ongeveer 200 euro aan de nieuwe provinciale heffing kwijt zijn.
Provincie:
Tag(s):