maandag, 16. november 2009 - 17:40

Sportvissers krijgen Vuilwaterpas

Roermond

Rijkswaterstaat, de Provincie Limburg en de twee Limburgse waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas verspreiden bij de uitgifte van de VISpas 2010 (visvergunning) de zogenaamde Vuilwaterpas. Met deze pas, in de vorm van een creditkaart, kunnen sportvissers gemakkelijk en snel zeven dagen in de week en 24 uur per dag melding maken van misstanden, opmerkelijkheden of calamiteiten aan of in het water.

In totaal worden 30.000 passen verspreid in Limburg. Ook de agrariërs met eigen stuwen en natuurverenigingen of -gidsen ontvangen exemplaren van de vuilwaterpas. Ook zij kunnen voor de waterbeheerders fungeren als oren en oren langs beken en rivieren.

De vuilwaterpas is een informatiekaartje met daarop het telefoonnummer van de Vuilwaterwacht (0800-0341), onderdeel van Rijkswaterstaat. Sportvissers zijn doorgaans goed op de hoogte van wat er zich afspeelt in en langs het water. In 2009 is deze Vuilwaterpas voor het eerst uitgegeven bij de uitgifte van de VISpas met als resultaat een flinke stijging van het aantal meldingen. Het gaat om meldingen van vissterfte, vogelsterfte, vreemde kleur/geur van het water, vuildump of andere verdachte zaken. Naast deze toename van meldingen waren er ook opmerkelijke successen. Zoals het op heterdaad betrappen van personen bij visstroperij en het redden van vissen bij massale vissterfte.
Provincie:
Tag(s):