dinsdag, 29. september 2009 - 19:31

Start opbouw China Festival of Lights

Emmen

44 Chinese kunstenaars zijn ingevlogen om Dierenpark Emmen de komende weken om te toveren tot een indrukwekkend lichtspektakel dat nog niet eerder in Europa is vertoond. Vanaf woensdag 30 september zullen de Chinese artistiekelingen zeven dagen per week bouwen aan meer dan 30 immense lichtsculpturen die straks oprijzen temidden van de dierenverblijven. Hun inspanningen resulteren in ‘China Festival of Lights’, een lichtspektakel dat geïnspireerd is op een oeroude traditie rond het Chinese Nieuwjaar. Hét pronkstuk is onbetwist de draak die symbool staat voor voorspoed en geluk. De lengte van een volwassen mens verbleekt bij de proporties van dit mythische wezen (6 meter hoog en 100 meter lengte!) dat geluk en voorspoed symboliseert. De opbouw van het omvangrijke kunstproject vindt plaats onder regie van Wu Zuxiang, die in China vanwege zijn uitzonderlijke artistieke prestatie een uiterst zeldzame onderscheiding in ontvangst mocht nemen.

De komende weken worden 44 mankrachten ingezet die 40 dagen lang, ruim 15 uur per dag intensief betrokken zijn bij de opbouw. Hun creatieve inspanningen resulteren in immense bouwwerken van tijgers, pandaberen en een ontzagwekkende draak. Achter ieder afzonderlijke sculptuur schuilt een verhaal: zo heeft ieder dier een specifieke betekenis in de Chinese cultuur. Veek van de sculpturen zijn vervaardigd van bijzondere materialen. Zo bestaat een van de beelden bijvoorbeeld uit duizenden resten van coconnen van rupsen.

Vanaf dinsdag 10 november zal Dierenpark Emmen haar deuren in de avonduren openstellen en is ‘China Festival of Lights’ toegankelijk voor publiek. Vanaf dat moment is jong en oud welkom om de betoverende lichtzee te komen aanschouwen. Peter de Lange van Dierenpark Emmen: “Dat de 44 Chinese kunstenaars de komende weken in Emmen op zullen vallen laat zich raden, maar dat is nog maar een fractie van de enorme indruk die zij zelfs buiten onze landsgrenzen zullen maken met Chinese Festival of Lights. Nog niet eerder was dit indrukwekkende project in Europa te zien en we zijn er bijzonder trots op dat we als Dierenpark op deze bijzondere manier invulling geven aan onze ambitie een belevingspark te zijn waarbinnen cultuur en natuur met elkaar verenigd worden.” Stichting Noord Nederland en China is initiatiefnemer van dit grootste Chinese festival.

Gedurende de avondopenstellingen ondergaat het Dierenpark vanaf 10 november een ware gedaantewisseling en wordt het park verlicht door immense lichtsculpturen uit China. Het festival biedt jong en oud de unieke kans om de Chinese cultuur te ervaren. Deze oosterse sferen bieden de perfecte setting voor een informeel diner, want vanzelfsprekend kunnen bezoekers in het hart van Dierenpark Emmen ook genieten van de Chinese keuken. Daarnaast biedt het Chinese Festival of Lights een variëteit aan activiteiten. Traditionele zang, dans en talloze andere interessante culturele highlights.
Provincie:
Tag(s):