zaterdag, 18. april 2009 - 23:44

Strafschop doet hardwerkende Superboeren das om

(Elfvoetbal) De Graafschap moet hopen dat het zondag niet op de laatste plaats van de Eredivisie belandt. De Superboeren hadden zaterdagavond goede zaken kunnen doen in eigen huis tegen FC Groningen, maar de bezoekers waren aanzienlijk effectiever.

De degradatiekandidaat uit Doetinchem kreeg voldoende kansen om minimaal een punt te behalen. Doelman Luciano da Silva stond echter steeds zijn mannetje. Zijn collega-sluitpost Erik Heijblok was aan de andere kant kansloos bij een strafschop in de eerste helft, die binnen werd geschoten door Marcus Berg.

De Zweed strafte in de dertigste minuut een domme handsbal van Rogier Meijer in het strafschopgebied genadeloos af. Het bleek een pijnlijke fout van de middenvelder, omdat Groningen zowel voor als na de treffer weinig in de melk had te brokkelen. Het begon weliswaar fanatiek, maar daarna waren het de Superboeren die het tempo bepaalden.

Daarbij was -- als vaker dit seizoen -- een hoofdrol weggelegd voor Ben Sahar. De van Chelsea gehuurde aanvaller bezorgde de verdediging van Groningen handen vol werk. In de eerste helft stuurde hij Jason Oost twee keer weg. Eén keer schrok de vervanger van de geblesseerde Luuk de Jong van de uitkomende Luciano en één keer liet zijn afronding te wensen over. Beide momenten speelden zich nog voor Groningse voorsprong af. Kort na de rake knal van Berg kreeg Oost nog een grote kans. Nadat Luciano bij een corner mistastte, kreeg de aanvaller de bal voor de voeten. Op zijn afwerking was niets aan te merken, maar Oost had de pech dat Sankoh met zijn hoofd redding bracht op de doellijn.

In de rust kreeg Groningen-trainer Ron Jans het slechte nieuws dat hij met één echte spits verder moest. De jonge Pepijn Kluin zag zijn aanvalsmaatje en doelpuntenmaker Berg afhaken. Vermoedelijk had de spits nog last van de lichte blessure, die hij vorige week opliep. Jans besloot Matthijs te brengen; een wissel die bijna tot vervelende gevolgen leidde voor de bezoekers. De Groningers durfden de aanval namelijk nauwelijks meer te zoeken na de theepauze. Alleen tien minuten na rust kroop Groningen uit zijn schulp. Middenvelder Ajilore verzuimde in vrijstaande positie 0-2 binnen te knikken.

Nadat arbiter Wouters wegens een blessure ruim een halfuur voor tijd was vervangen voor vierde official Saaroudi, opende De Graafschap het aanvalsoffensief. Sahar probeerde het diverse malen met gerichte schoten, maar elke keer was Luciano de sta-in-de-weg. Alleen in de slotminuut was de Braziliaan kansloos op een inzet van Sahar. Toen had hij echter het geluk dat de kopbal van de Israëliër net naast ging.