maandag, 21. september 2009 - 8:48

Studenten kiezen steeds vaker met blik op de toekomst

Nijmegen

Bij het kiezen van een opleiding houden studenten steeds vaker rekening met de kans op een baan na afloop van de studie. Speelde vijf jaar geleden dit motief voor eenderde van de studenten een belangrijke rol, nu is dit voor 55 procent van de studenten een belangrijke overweging.

Dit blijkt uit de WO-instroommonitor, een onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door IOWO, een onafhankelijk onderwijsadviesbureau gelieerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Voor dit landelijke onderzoek benadert IOWO jaarlijks alle universitaire eerstejaars die rechtstreeks zijn ingestroomd vanuit 6 vwo. In de alweer elfde editie van de WO-instroommonitor gaven bijna 6.000 studenten hun ervaringen weer met betrekking tot studiekeuzeproces en aansluiting.

Trend

Ook bij het kiezen van een universiteit lijken aankomend studenten zich meer te laten leiden door toekomstgeoriënteerde motieven. Aantrekkelijke masters en afstudeerrichtingen in de bachelorfase worden steeds belangrijker in het keuzeproces. Daarnaast speelt de kans op een (interessante) baan door een studie aan de gekozen universiteit in toenemende mate een rol. Denkend aan de economische crisis ligt het voor de hand dat deze trend zich doorzet naar 2010.

Campus

Cijfers uit de WO-instroommonitor laten verder zien dat studenten zich bij hun instellingskeuze steeds vaker laten leiden door de aantrekkelijkheid van de campus. Aantrekkelijkheid van de universiteitsstad en het studentenleven spelen juist minder vaak een belangrijke rol. Tegenwoordig worden studenten geacht in een vlot tempo hun studie af te ronden. Wanneer er minder tijd voor activiteiten buiten de studie is, wordt de campus een centralere plek in het leven van de student.

Ondanks deze ontwikkelingen blijft interesse in het vakgebied de belangrijkste reden om te kiezen voor een opleiding. Bij keuze voor een universiteit weegt de uitstraling van de universiteit het zwaarst.
Categorie:
Tag(s):