donderdag, 26. november 2009 - 9:09

Systemen vaak foutgevoelig en recovery gecompliceerd

In de IT-branche is de virtualisatie al jaren hot, in het bijzonder de laatste periode nu er op de kosten gelet moet worden en er op, onder andere, fysieke hardware bezuinigd wordt.

Wie niet meerdere servers naast elkaar wil zetten, grijpt graag naar virtualiseringstechnologieën. Door middel van virtualisatie kunnen meerdere Virtuele Machines (VM's) op een zelfde fysieke machine draaien. Meerdere op de X86-instructieset gebaseerde besturingssystemen kunnen tegelijk naast elkaar draaien; bijvoorbeeld Windows 2003 naast Red Hat en een Windows XP-machine.

Bovenstaande heeft als voordeel dat de server efficiënter gebruikt wordt en minder ruimte in beslag neemt, doordat virtuele machines slechts uit bestanden bestaan, zijn de virtuele machines eenvoudig te verplaatsen. Ook is het makkelijker om een virtuele machine volledig te back-uppen. Onderaan de streep zal het ook een kostenbesparing opleveren ten opzichte van een fysiek gelijkwaardig server-park doordat de virtual machines onafhankelijk zijn van fysieke hardware-veranderingen. Kortom aanschaf en exploitatie van virtualisatie hebben een gunstigere verhouding.

Uiteraard zijn er ook nadelen. Zo moet zowel de host-computer als de draaiende virtuele machine flink inleveren op prestatiegebied. Het geheugen en de processor worden tussen beide systemen gedeeld. De prestaties liggen dan ook altijd lager dan wanneer het besturingssysteem op een fysieke computer draait. De performance-impact ten opzichte van fysieke hardware is afhankelijk van het gekozen platform.

Data recovery experts van Attingo waarschuwen eveneens voor een andere schaduwzijde van deze technologie, met name dat zelfs de kleinste foutjes vaak grote gevolgen kunnen hebben. "Met virtuele servers kan men erg makkelijk zeer grote schade aanrichten. Wis je bijvoorbeeld op een server per ongeluk data, dan is dat meestal eenvoudig te corrigeren. Maar wis je een complete gevirtualiseerde server, met één enkele klik van je muis, dan gaat de hele server verloren tezamen met alle data. Bedieningsfouten zijn bij gevirtualiseerde omgevingen schering en inslag. Ze vormen een tijdbom indien niet de nodige veiligheidsmaatregelen zijn getroffen", waarschuwt Robbert Brans, manager bij Attingo Datarecovery in Nieuw Vennep.

Ook technische mankementen nemen in aantal toe. "Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat data recovery specialisten naar virtuele systemen geroepen worden. Data recovery is mogelijk maar in veel gevallen gecompliceerd. Reden: de datasystemen zijn dikwijls eigendomsmatig (eigendom van de fabrikant en beschermd) en daarom ook niet gedocumenteerd. Wij zijn voortdurend bezig met tijds- en kostenintensieve Reverse Engineering, teneinde de klant in ernstige gevallen snel te kunnen helpen", zegt Brans.

In eigen cleanroom laboratoria kunnen data van gewiste, geformatteerde of mechanisch defecte datadragers en Raid-systemen worden gereconstrueerd.
Categorie:
Tag(s):