zaterdag, 1. augustus 2009 - 10:32

Tamiflu veroorzaakt bijwerkingen bij kinderen

Het lijkt erop dat Tamiflu door kinderen niet goed wordt verdragen. Meer dan de helft van de kinderen die Tamiflu nemen, het medicijn dat de Mexicaanse griep bevecht, kampt met misselijkheid en nachtmerries. Daarnaast blijkt uit Brits onderzoek dat het ook buikpijn, diarree en slaapproblemen kan veroorzaken.

Neveneffecten
Uit onderzoek bij 103 kinderen blijkt dat 53 procent van de kinderen na inname van Tamiflu met neveneffecten kampt. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid (29 procent), maagpijn of krampen (20 procent) en slaapproblemen (12 procent). Een andere studie bij middelbare schoolkinderen toonde aan dat 51 procent van de leerlingen zich ziek voelde (31 procent) door Tamiflu, last had van hoofdpijn (24 procent) en maagpijn (21 procent). Daarnaast wordt er momenteel onderzoek verricht naar het verband tussen Tamiflu en leverfalen.

Geen voorschrift
In Groot-Brittannië wordt dit medicijn massaal verspreidt, je hebt er zelfs geen doktersvoorschrift voor nodig. De resultaten van dit onderzoek stelt in vraag of patiënten met milde symptomen wel gebaat zijn bij het nemen van Tamiflu.

Gezondheidsexpert Liam Donaldson rechtvaardigt deze massale verspreiding door te zeggen dat de helft van degenen die stierven aan de ziekte in Engeland gezond waren en geen andere ernstige aandoeningen hadden.

Niet onschuldig
Momenteel kreeg een Britse veiligheidswaakhond al 150 meldingen binnen van negatieve reacties op Tamiflu, waaronder één onverklaarbaar overlijden. Bij 59 van de gevallen gaat het om slachtoffers jonger dan 14.

Japan adviseerde gisteren alle huisartsen om de medicatie niet aan jongeren tussen 10 en 19 jaar te geven omdat het neveneffecten als verwarring en nare dromen kan veroorzaken. Britse huisartsen krijgen ook steeds meer klachten over neveneffecten van Tamiflu. "Dit is niet het onschuldige medicijn dat de bevolking denkt dat het is", aldus een Britse dokter.
Categorie:
Tag(s):