woensdag, 30. december 2009 - 14:30

Te streng milieuvoorschrift voor Corus over uitstoot stikstofoxiden

Velsen

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft woensdag 30 december bepaald dat de provincie Noord-Holland opnieuw moet beslissen over de concentratiewaarden voor de uitstoot van stikstofoxiden vanuit twee ketels van staalbedrijf Corus in Velsen-Noord. Het is niet zeker of deze ketels aan de milieunormen kunnen voldoen. ‘Het provinciebestuur had dit beter moeten onderzoeken, aldus de hoogste bestuursrechter woensdag.

Corus zelf, maar ook de Dorpsraad Wijk aan Zee en de VROM-inspectie hadden bij de Raad van State beroep ingesteld tegen een aantal nieuwe milieuvoorschriften voor het staalbedrijf. Corus vond de concentratiewaarden voor de uitstoot van stikstofoxiden vanuit zes ketels te streng. De Raad van State heeft de bezwaren van Corus op dit punt gedeeltelijk gegrond verklaard. De overige bezwaren tegen de nieuwe milieuvoorschriften heeft de Raad van State ongegrond verklaard.

Het provinciebestuur had in oktober 2008 nieuwe milieuvoorschriften aan de bestaande vergunning van Corus verbonden, nadat de Raad van State in mei van dat jaar een eerdere milieuvergunning van het provinciebestuur deels vernietigde. De Raad van State oordeelde toen dat het provinciebestuur onderzoek moest (laten) doen naar het gebruik van zogenoemd 'doekfilters' in een van de fabrieken van Corus. Verder moest het provinciebestuur van de Raad van State onderzoeken wat de gevolgen zijn van het bijstoken met afvalstoffen.

Het provinciebestuur heeft een onderzoeksverplichting naar het gebruik van doekfilters in een van de nieuwe milieuvoorschriften voorgeschreven. De Dorpsraad vond dat het provinciebestuur het gebruik van doekfilters meteen in de vergunning had moeten voorschrijven, maar de Raad van State heeft dat bezwaar nu ongegrond verklaard. De hoeveelheid en kwaliteit van de afvalstoffen die worden bijgestookt en de gevolgen daarvan zijn inmiddels duidelijk in kaart gebracht.

Naar het oordeel van de Raad van State zijn de normen voor het bijstoken van afvalstoffen toereikend totdat de doekfilters daadwerkelijk in de fabrieken worden toegepast. Gevolg van de uitspraak is dat het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland voor twee ketels opnieuw moet bepalen aan welke concentratiewaarden voor de uitstoot van stikstofoxiden het staalbedrijf moet gaan voldoen. Het provinciebestuur krijgt hier 13 weken de tijd voor.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.
Provincie:
Tag(s):