maandag, 7. december 2009 - 21:20

Technasium neemt productieproces cadeaupapier onder loep

Hoogeveen

Leerlingen van het technasium van het Roelof van Echten College in Hoogeveen gaan aan de slag met hun tweede praktijkopdracht voor het bedrijf Hoomark. Daarbij gaan ze op zoek naar een oplossing om de lichamelijke klachten bij de productie van cadeaupapier terug te dringen.

Tijdens een rondleiding bij Hoomark vertelde Judith Meijer, manager P&O, hoe de productie van inpakpapier in elkaar steekt. Het papier wordt gemaakt van grote blanco rollen. Deze worden van een print voorzien en dan versneden in consumentenrolletjes. Het proces is grotendeels geautomatiseerd, maar er zijn nog enkele menselijke handelingen nodig. Een van die handeling leidt tot lichamelijke klachten bij werknemers en daardoor tot een hoog ziekteverzuim.

De werknemers moeten ingepakte rolletjes cadeaupapier van een lopende band pakken en zich dan omdraaien om ze in dozen te leggen, die op grote rolcontainers staan. Dit gebeurt zo'n 4000 keer per werkdag. Die verzameldozen liggen in rijen opgestapeld. Als die container vol is, moet hij naar de volgende hal gereden worden. In totaal weegt hij dan zo’n 600 kg. Met name het vullen van de bovenste dozen levert schouder en nekklachten op.

Tijdens de rondleiding zien de leerlingen met eigen ogen hoe het productieproces verloopt. Daarnaast maken de scholieren kennis met de mensen op de werkvloer en met Nico Strijker, hoofd productie, die samen met Meijer de rondleiding verzorgde. Hoomark maakt niet alleen cadeaupapier, maar ook bijpassende lintjes, rozetten, strikken, stickers, cadeautasjes en slingers.

Het bezoek aan Hoomark geeft de leerlingen voeding voor het ontwikkelen van hun ideeën. Doordat zij de knelpunten met eigen ogen gezien hebben, begrijpen zij beter wat er van hen verwacht wordt!De scholieren presenteren hun voorstellen over ongeveer zes weken.
Provincie:
Tag(s):