woensdag, 30. september 2009 - 8:35

Thuishulp krijgt te weinig betaald

Uit onderzoek van de zorgkoepelorganisatie Actiz blijkt dat gemeentes thuiszorg onder de kostprijs betalen.

Huishoudelijke hulp kost tussen de 23 en 25 euro per uur, maar gemeentes hebben er tussen de 15 en 23 euro per uur voor over. Dat heeft Aad Koster, directeur van ActiZ, woensdag in het Radio 1 Journaal gezegd.

Bijna eenderde van de thuiszorgbedrijven sluit daarom geen contract af met de gemeenten. Maar ook dat is een probleem voor zorgverleners, want als ze ervoor kiezen om niet in te gaan op de te lage biedingen van gemeenten, dan kunnen ze hun werknemers geen werk garanderen en zitten hun cliënten in onzekerheid, aldus Koster.

Volgens Koster staan de ActiZ-leden er slecht voor doordat ze onderbetaald worden door gemeentes. ,,70 Procent van de organisaties die deze vorm van zorg bieden, draaien verlies. Dat loopt soms op in de miljoenen''.

Volgens directeur Aad Koster krijgen gemeenten te weinig geld voor thuiszorg. Daardoor kunnen ze de thuiszorgbedrijven ook niet genoeg betalen. "Maar dat is hun probleem. Zo kunnen wij niet doorgaan", zegt hij op Radio 1.

Staatssecretaris van Volksgezondheid (PvdA) Jet Bussemaker noemt de situatie 'niet goed', maar benadrukt tegenover Radio 1 dat er al 250 gemeenten zijn die wel reële tarieven rekenen. "Dat is al fors meer dan twee jaar geleden.

De staatssecretaris wil dat gemeenten en thuiszorgorganisaties meer met elkaar praten. Dwang is volgens haar moeilijk, want een minimumtarief zou al snel worden gehanteerd als een maximumtarief.
Categorie:
Tag(s):