dinsdag, 1. december 2009 - 17:56

Tot 8 jaar gevangenisstraf in 'Mega-wapenzaak'

Rotterdam

De rechtbank Rotterdam heeft dinsdag drie mannen gevangenisstraffen opgelegd van 8, 4 en 3,5 jaar vanwege hun betrokkenheid bij een groot wapenarsenaal in Amsterdam in 2008. Dit heeft de rechtbank dinsdag bekendgemaakt.

Hoofdverdachte maximumstraf
De hoofdverdachte werd veroordeeld tot de maximum straf. Zijn vriendin is vrijgesproken omdat er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs was dat zij heeft geweten van de wapens. De opgelegde straffen komen ongeveer overeen met de eisen van het openbaar ministerie.

Noord-Ierland
Een rechtshulpverzoek uit Noord-Ierland leidde vorig jaar tot de wapenvondst in Amsterdam. De Noord-Ierse autoriteiten verzochten om bijstand van het Landelijk Parket en de Nationale Recherche in een onderzoek naar wereldwijde smokkel van illegale sigaretten en handel in drugs en wapens.

Meer dan 200 vuurwapens
In het onderzoek trof de Nationale Recherche in Amsterdam meer dan 200 vuurwapens aan, waaronder nieuwe semi-automatische Glock-pistolen en Steyr-machinepistolen met bijbehorende geluiddempers en patroonhouders.

Verborgen messen
De hoofdverdachte was verder in het bezit van een groot aantal messen, waaronder lipsticks, aanstekers, schrijfpennen met een mes, ploertendoders en boksbeugels. Een aantal messen was verborgen in lipsticks, schrijfpennen en aanstekers.

Hard optreden
De officier van justitie van het Landelijk Parket benadrukte tijdens het proces dat tegen deze zeer ernstige feiten hard moet worden opgetreden. Hij verweet de verdachten dat zij onbekommerd grote hoeveelheden illegale wapens en munitie in omloop brachten.
.
Provincie:
Tag(s):