zaterdag, 29. augustus 2009 - 12:21

Twee girafjes geboren in Safaripark Beekse Bergen

Hilvarenbeek

Niet één, maar twee girafjes hebben vandaag het levenslicht gezien in Safaripark Beekse Bergen.

Nadat Rothschildgiraf Annelies vanmorgen van een dochter beviel in de giraffenstal, schonk ook moeder Yonina vanmiddag het leven aan een vrouwelijk veulen.

De tweede geboorte vond plaats op de savanne waar de giraffen samenleven met de zebra’s. Enkele honderden bezoekers hadden vanaf de bus-, auto- en wandelroutes goed zicht op de bevalling. Het is voor het eerst in de 41-jarige geschiedenis van Safaripark Beekse Bergen dat er twee girafjes op één dag zijn geboren.

Bezoekers die vandaag te gast waren in Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek werden onverwacht ‘live’ getrakteerd op de geboorte van een girafje.

Giraf Yonina beviel in de aanwezigheid van enkele honderden bezoekers van een dochter. Eerder vandaag beviel haar soortgenoot Annelies ook al van een dochter. Daarmee is het park binnen één dag twee meisjes rijker: A-kwanza (dochter van Annelies) en Mbili (dochter van Yonina). Deze namen zijn Swahili voor ‘eerste’ en ‘tweede’. De twee maken het net als hun moeders goed. Afhankelijk van het weer, zullen de vier dames zich naar verwachting binnen enkele dagen bij de andere Rothschildgiraffen op de savanne voegen.

Dichtbij moeder
Bij giraffen is er vanaf de geboorte een hechte band tussen de moeder en haar jong. Tijdens de eerste dagen na de geboorte blijft een jong veelal binnen tien meter afstand van de moedergiraf.

In de vrije natuur wordt het aantal Rothschildgiraffen geschat op nog maar vijfhonderd dieren. Diverse Europese dierenparken spannen zich in om deze soort van hun voortbestaan te verzekeren. Op dit moment leven er in Europese dierenparken circa 250 Rothschildgiraffen die in een streng managementprogramma worden gehouden.
Provincie:
Tag(s):