zaterdag, 11. juli 2009 - 20:57

Twee jonge bruinvissen op strand aangespoeld

Castricum

Op het strand van Castricum zijn vrijdagavond twee bruinvissen aangespoeld.

Onmiddelijk werd de hulp van het EHBZ Team (eerste hulp bij zeehonden) uit Velsen ingeschakeld. Deze vrijwilligers spoedden zich ter plaatse, maar moesten helaas constateren dat beide vissen al geruime tijd dood waren.

De bruinvissen lagen zo’n zeshonderd meter uit elkaar en waren nog vrij jong. Bij de kleinste was zelfs de navelstreng nog te zien. Aan de twee vrijwilligers de taak om deze kadavers af te voeren.

Volgens hen is het erg vreemd dat de dieren op Nederlandse stranden aanspoelen, omdat ze niet in deze omgeving geboren worden. Vorige week werd er ook al een dode jonge bruinvis op het strand bij IJmuiden aangetroffen.

Het afvoeren van de twee bruinvissen die vrijdag aanspoelden, was nog best lastig. De vissen lagen zo’n vijf kilometer vanaf de strandopgang. De auto van de EHBZ kon het strand niet op, omdat deze dan onherroepelijk vast zou komen te staan. Hulp kwam er van de eigenaar van een strandpaviljoen die de twee medewerkers vervoer aanbood in zijn strandjeep. En de twee dode bruinvissen kon de man in zijn shovel vervoeren.
Provincie:
Tag(s):