zaterdag, 11. april 2009 - 23:05

Twente duwt Roda dieper in de problemen

(Elfvoetbal) Het zijn zware tijden voor Roda JC. De recente ontwikkelingen omtrent de toekomst van de Limburgse club zijn niet bepaald positief te noemen en de prestaties op het veld bieden allesbehalve soelaas. Zaterdagvond leed Roda een kansloze 4-2 nederlaag bij FC Twente.

Slechts voor een periode van tien minuten was Roda gelijkwaardig aan de thuisclub. Romano Denneboom had zojuist Twente op een 1-0 voorsprong gezet, waarna zijn ploeg kortstondig ten onder ging aan een golf van nonchalance. Gebruik makend van de plotseling ontstane gaten in de organisatie van Twente creëerden de Limburgers een aantal gevaarlijke aanvallen, waarvan er één zowaar resulteerde in een doelpunt. De Belgische back Kris de Wree gaf voor en zijn inlopende landgenoot Laurent Delorge kopte de bal hard binnen: 1-1.

Het duurde slechts tien minuten voordat Twente weer orde op zaken stelde. De lange Braziliaan Douglas werd bij een corner ongedekt gelaten en hoefde niet eens op te springen om 2-1 binnen te koppen. Acht minuten later moest Slobodan Rajkovic, na opnieuw een corner van Twente, zich wel van de grond afzetten om bij de bal te komen, maar ook zijn kopbal passeerde de doellijn: 3-1.

Zodoende was de wedstrijd al voor rust beslist. De enige speler van Roda die in de tweede helft nog enigszins van zich liet spreken was Sekou Cissé. De Ivoriaanse spits werkte hard en produceerde van alle mogelijke posities harde schoten op het doel van Twente. Nadat aanvankelijk doelman Nikolai Michailov en de deklat een treffer voorkwamen, wist Cissé in de 78ste minuut alsnog de bal in de bovenhoek te poeieren. Voor een comeback kwam de treffer echter te laat, want een paar minuten eerder had Eljero Elia de teller van Twente reeds op vier gezet.

Voor zowel Twente als Roda breken nu zware tijden aan. Met een lastig programma voor de boeg (achtereenvolgens Feyenoord, Heerenveen, AZ en Ajax) moet Twente de tweede plek zien te verdedigen, terwijl Roda inmiddels qua punten is bijgehaald door De Graafschap. Slechts hekkensluiter Volendam heeft momenteel minder punten dan het zieltogende Roda, maar de promovendus heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Naast het spook van een faillisement waart er inmiddels een tweede spook door Limburg - het spook van degradatie.