zondag, 6. december 2009 - 20:30

Twente gelukkige winnaar in spektakelstuk: 3-4

Nijmegen

(Elfvoetbal) Het geluk van een koploper, de pech als je onderin staat. NEC - FC Twente eindigde in 3-4. In een waar spektakelstuk moest NEC bovendien 35 minuten met een man minder spelen na een rode kaart voor tweevoudig doelpuntenmaker Björn Vleminckx. Twee minuten voor tijd maakte Bryan Ruiz de winnende.

Vanaf de aftrap ontstond direct een Engelse wedstrijd met een hoog tempo, enorm veel strijd en veel, heel veel kansen. Na vier minuten kon Lorenzo Davids al op links het strafschopgebied binnenkomen, na een mooi passje van Saidi Ntibazonkiza. Maar diens inzet was een prooi voor doelman Sander Boschker. De 1-0 kwam uiteindelijk in de 15e minuut toch op het scorebord na een aanval uit het boekje. Vleminckx passte Erton Fejzullahu centraal in, waarna de Zweed op zijn beurt Ntibazonkiza bereikte die met zijn hak John Goossens in stelling bracht. Net zoals vorig jaar wist de 21-jarige Noord-Hollander wel raad met de buitenkansje: 1-0.

Drie minuten later stond het echter alweer gelijk toen Kenneth Perez een vrije trap van net buiten het strafschopgebied direct binnentrapte: 1-1. Nadat Davids in de 20e minuut opnieuw zijn hele hebben en houden in een schot bundelde, maar opnieuw Boschker zag redden, sloeg Twente in de 25e minuut toe. Bryan Ruiz stuurde op rechts slim Blaise Nkufo weg, die de bal geplaatst binnenschoof.

In de 31e minuut leken de Tukkers de wedstrijd al definitief te beslissen. Miroslav Stoch draaide op de linkerkant handig weg van Mitchell Burgzorg, waarna de Slowaak met zijn rechter vanaf 18 meter vernietigend uithaalde: 1-3. Zes minuten later leek Ramon Zomer te scoren tegen zijn oud-ploeggenoten, maar zijn kopbal na een vrije trap van Youssef El-Akchaoui ging rakelings naast.

Net voor rust gebeurde toch nog het onmogelijke. Met twee typerende acties kwam NEC niet alleen op 2-3, maar ook op 3-3. Eerst Kenneth Perez en daarna Wout Brama werden afgetroeft en zagen hun acties in een tegendoelpunt uitvallen. Bij de 2-3 ging Goossens er slim vandoor en bediende vanaf de achterlijn Vleminckx bij de tweede paal. Vier minuten later slingerde Patrick Pothuizen vanaf de linkerkant een bal opnieuw richting Vleminckx. De blonde Belg stond volledig vrij en trapte droog binnen: 3-3. Het stadion ontplofte. De ovatie van het publiek bij het rustsignaal zei voldoende.

Maar ook na rust ging de wedstrijd met 180 kilometer per uur verder. Zelfs tennisliefhebbers zouden problemen hebben het duel te volgen. NEC kreeg in de 55e minuut wel een forse tegenvaller te verwerken. Vleminckx leed balverlies tegenover Douglas. Op de grond liggend poogde hij met een strekbeweging nog de Braziliaan het doorgaan te beletten, wat volgens scheidsrechter Kevin Blom natrappen zou betekenen: rood. Het hele stadion stond opnieuw op zijn kop. Op dat moment had Kenneth Perez al een kans op de 3-4 om zeep geholpen. De kopbal van de Deen uit een voorzet van Ronnie Stam was een prooi voor doelman Gábor Babos.

In de 62e minuut redde Babos opnieuw knap. Opnieuw stond Stam aan de basis. De vliegende kopbal van Stoch was voor Babos. NEC, dat zich instelde op de snelheid van Ntibazonkiza, bleef geloven in een zege. En ook FC Twente bleef maar aanzetten. De Twentse irritaties bleken daarna uit gele kaarten voor Stoch en invaller Dario Vujicevic. Twee minuten voor tijd kreeg FC Twente het geluk van de koploper. Bryan Ruiz kopte raak: 3-4. Opnieuw was Stam de aangever. Twente blijft bovenaan. NEC zakt naar plaats 17.
Categorie:
Tag(s):