donderdag, 10. december 2009 - 10:06

Tytsjerksteradiel wil Fairtrade Gemeente worden

Als het aan het college van B&W ligt wordt Tytsjerksteradiel een Fairtrade Gemeente. Mevrouw Georgette Jorritsma, echtgenote van de Friese Commissaris van de Koningin en inwoonster van de gemeente zal de campagne ondersteunen als Fairtrade ambassadrice.

De gemeenteraad wilde graag een onderzoek naar de mogelijkheden om een Fairtrade Gemeente te worden. Een Fairtrade Gemeente heeft veel aandacht voor eerlijke handel en stimuleert vraag en aanbod van eerlijke producten. “Tytsjerksteradiel is al een millenniumgemeente en de fairtrade campagne past daar heel goed in” volgens wethouder Houkje Rijpstra. “Eerlijke handel is belangrijk. Het garandeert producenten in ontwikkelingslanden een minimumprijs voor hun product. Daarnaast zorgt eerlijke handel voor het uitbannen van dwang- en kinderarbeid en gevaarlijke arbeidsomstandigheden”.

Mevrouw Jorritsma vraagt de komende tijd bij verschillende gelegenheden aandacht voor fairtrade. Mevrouw Jorritsma: “De Fairtrade campagne is bij uitstek geschikt om bewustwording te creëren in de hele gemeente. Niet alleen binnen de gemeentelijke organisatie maar ook bij bedrijven, scholen, kerken en verenigingen en natuurlijk de burger zelf. Er zijn nu nog maar drie gemeenten in Nederland met de fairtrade status. “Als inwoner van Tytsjerksteradiel vind ik het een mooie gedachte dat ‘mijn’ gemeente wil streven naar de titel Fairtraide Gemeente. Daar zet ik mij graag voor in! Ik hoop dat meer Friese gemeenten zullen volgen”.

Om in aanmerking te komen voor de titel moet de gemeente voldoen aan verschillende criteria. De criteria worden getoetst door een landelijke commissie onder leiding van Jan Pronk, de oud- minister van ontwikkelingssamenwerking. Het streven is om eind 2010 de fairtrade status te hebben.

Op 17 december 2009 besluit de gemeenteraad over het voorstel.
Provincie:
Tag(s):