donderdag, 12. november 2009 - 17:00

Unieke samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Zeewolde

Het Christelijk College Nassau Veluwe uit Harderwijk en ICT innovatie-onderneming WH2A uit Zeewolde hebben met de Nassau Academy het initiatief genomen voor een unieke samenwerking waarbij onderwijs en bedrijfsleven hun krachten bundelen. Omdat leerlingen nauwelijks weten wat een baan in de bétatechniek inhoudt, wil het Nassau Veluwe College de lessen aanvullen met praktijkervaringen en -activiteiten.

Het voornaamste doel van de Nassau Academy is leerlingen gedurende hun havo of vwo studie op een praktische manier kennis te laten maken met Informatie en Communicatie Technologie om zodoende beter voorbereid te zijn op béta/technische vervolgopleidingen. De Nassau Academy gaat daarbij veel verder dan bijvoorbeeld het informatica-onderwijs, door de leerlingen in een bedrijfsmatige omgeving kennis te laten maken met alle aspecten van ICT en Internet. In de Nassau Academy zullen leerlingen zelf aan de slag gaan om echte ICT-projecten aan te pakken en in stand te houden en de kans krijgen om zelf Internet-applicaties voor het Nassau Veluwe College te ontwikkelen.

Rector Peter Sels: “Door met een innovatieve partij als WH2A samen te werken creëren wij een realistische situatie die perfect aansluit bij onze onderwijsaanpak. De theorie krijgt daardoor veel meer diepgang en de leerlingen zullen meer plezier gaan krijgen in béta/technische onderwerpen. De leerlingen kunnen zich straks aanmelden voor de Nassau Academy en kunnen afhankelijk van belangstelling en voorkeur een functie krijgen binnen een bedrijfsmatige omgeving. Zij zullen daarbij opdrachten gaan uitvoeren en verantwoording krijgen voor het in stand houden van ICT-taken of het implementeren van nieuwe. Daarbij worden zij geholpen en terzijde gestaan door experts van WH2A.”

Ronald Wanders, directeur van WH2A, zegt trots te zijn dat zijn onderneming in staat wordt gesteld om kennis en ervaring op de volgende generatie over te brengen. “Dit initiatief is niet alleen een geweldige stap voorwaarts om béta/technische onderwerpen voor leerlingen echt aantrekkelijk te maken, het is tevens een schoolvoorbeeld van hoe onderwijs en bedrijfsleven in het belang van leerlingen kunnen samenwerken”, aldus Wanders. “Wat is er nu mooier dan om je talenten in de praktijk te brengen en onder leiding en met support van ervaren ‘whizz-kids’ innovatief en scheppend bezig te zijn. En wat het zo bijzonder maakt: het is niet geheel vrijblijvend, want het gaat in veel gevallen om de eigen ICT van het Nassau Veluwe College.”

Leerlingen die aan de Nassau Academy deelnemen gaan zogezegd een verbintenis aan die hen gedurende de jaren van hun studie op een steeds hoger kennis- en ervaringsniveau moet brengen. Bij de Academy ligt daarbij de nadruk meer op een bedrijfsmatige aanpak en minder op een schoolse aanpak. Leerlingen beginnen onderaan de ladder en kunnen promotie maken en zelfs de leiding krijgen, net als in een echte onderneming. Naast technische aspecten komen daar ook zaken als commerciële- en communicatievaardigheden, zoals marketing, sales en human resources aan de orde. Dit schept ruimte voor andere bedrijven om zich eveneens bij de Nassau Academy aan te sluiten.
Provincie:
Tag(s):