vrijdag, 28. augustus 2009 - 13:59

'Vakantiegevoel verdwijnt snel'

Nijmegen

Na drie weken vakantie in Frankrijk komen de meeste mensen weer helemaal uitgerust terug naar Nederland. We hebben lekker geslapen, gegeten, gedronken, zijn zongebruind en voor ons gevoel kunnen we er weer helemaal tegenaan.

Vasthouden vakantiegevoel moeilijk
En uiteraard is er het goede voornemen om het vakantiegevoel deze keer echt vast te houden. 'Dat is erg moeilijk', zegt arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom van de Radboud Universiteit Nijmegen. 'Het effect van de vakantie is binnen de eerste werkweek weer verdwenen'.

’Terug bij af’
De Bloom is bezig met een onderzoek naar de effecten van vakantie. 'Door vakantie zijn we gelukkiger, minder gespannen, energieker en tevreden. Kortom: vakantie maakt ons blij en gezond.' Volgens de onderzoekster is het logisch dat we op onze eerste werkdag het vakantiegevoel vrijwel onmiddellijk verliezen. 'Na die ontzettend prettige periode doen we weer precies hetzelfde als voor onze vakantie. Vaak hebben wij ook nog eens te maken met opstapeling van werk tijdens de vakantie. Feitelijk zijn we weer terug bij af.'

Enquete
Jessica de Bloom ondervroeg 96 vakantiegangers voor, tijdens en na hun vakantie over hoe gezond, energiek, tevreden en gespannen ze zich voelden. Daaruit bleek dat in de vakantie de spanning met bijna een vol rapportcijfer minder was dan dat ervoor of erna. Vooraf was het 3,4, tijdens de vakantie 2,3 en erna 3.2. Ook de stemming in de vakantie was met 8,3 beter dan ervoor (7,2) en erna (7.4).

Ondanks het feit dat het effect van een vakantie razendsnel verdwijnt, vindt De Bloom dat we toch vooral op vakantie moeten blijven gaan. 'We hebben die ontspanning nodig om goed te kunnen functioneren.' De Bloom vergelijkt vakantie met slapen. 'We gaan ook iedere avond weer slapen terwijl we weten dat we toch weer moe worden.'

Deze resultaten komen overeen met de resultaten van haar meta-analyse over meerdere vakantiestudies die in het Journal of Occupational Health gepubliceerd werd. Jessica Bloom gaat de komende tijd verder onderzoek doen naar het effect van weekendjes weg en langere vakanties.

Volgend jaar wil ze proberen om een interventie te ontwikkelen om het vakantiegevoel langer vast te houden. Haar promotieonderzoek maakt deel uit van het langer lopende programma Werk, stress en gezondheid van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit.
Categorie:
Tag(s):