dinsdag, 29. september 2009 - 16:23

Vakcentrales blijven streven naar SER-advies AOW

Den Haag

Vakcentrales FNV, CNV en MHP willen dat mensen zelf bepalen wanneer hun AOW ingaat. Ze moeten tussen 65 en 70 jaar zelf kiezen wanneer ze hun AOW laten ingaan.

Ook met 65 jaar moet de uitkering op een fatsoenlijke hoogte blijven en gekoppeld aan de stijging van de welvaart. Wie later met AOW gaat, krijgt een iets hogere uitkering, aldus de vakcentrales.

Keuzevrijheid

Door deze keuzevrijheid lossen de vakcentrales ook het probleem op van de zware beroepen: wie dat wil, kan altijd met 65 jaar stoppen. Bovendien maken ze de AOW toekomstbestendig: in de vakbondsplannen wordt de AOW gekoppeld aan de levensverwachting. Dit voorkomt dat toekomstige generaties met onbetaalde rekeningen komen te zitten.

Uitgestoken hand

De drie voorzitters weerspreken berichten als zou het overleg in de SER ‘feitelijk mislukt’ zijn. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: “Dit is onze uitgestoken hand.”

woensdagavond om middernacht loopt de termijn af waarbinnen de SER met een alternatief kan komen voor het AOW-plan van minister Donner. Die wil de AOW-leeftijd over de hele linie verhogen van 65 naar 67 jaar.
Categorie:
Tag(s):