woensdag, 4. februari 2009 - 22:42

Van der Gun en Cziommer bezorgen FC Utrecht winst

(Elfvoetbal) Het is FC Utrecht vrij eenvoudig gelukt de thuiswedstrijd tegen De Graafschap te winnen. De ploeg uit de Domstad stond alleen in de eerste vijf minuten van de wedstrijd onder druk van de Superboeren.

Daarna zagen de toeschouwers in Stadion de Galgenwaard een eenzijdig duel, dat werd beslist door drie doelpunten van Cedric van der Gun. Hij scoorde tegen de nummer zeventien van de Eredivisie de 1-0 met zijn hoofd, maakte in de extra speeltijd van de eerste helft met een stift de 2-0 en kopte in de tweede helft de 3-0 binnen. Tot drie keer toe was de sterk spelende Duitse middenvelder Simon Cziommer de aangever.

Het gaat wellicht wat ver om het een Duitse overwinnig te noemen. Maar aan de zege die FC Utrecht boekte op De Graafschap, zat toch een behoorlijk Duits tintje. Bij alle doelpunten kwam de beslissende voorzet namelijk van de voet van de Duitse middenvelder Simon Cziommer. En in alle drie de gevallen was Cedric van der Gun - hij voetbalde in het verleden voor Borussia Dortmund - de afmaker. Nooit eerder scoorde Van der Gun als prof drie doelpunten in één wedstrijd.

Waar FC Utrecht in de wedstrijd tegen De Graafschap absoluut niet over beschikte, was een flinke dosis Duitse koelbloedigheid. De Domstedelingen kregen met name in de tweede helft de ene na de andere kans tegen het zwak spelende team uit de Achterhoek. Het was aan het sterke optreden van keeper Erik Heijblok te danken dat de Superboeren niet met volledig werden afgedroogd in Utrecht. Met handen en voeten slaagde de aanvoerder van de nummer voorlaatst van de Eredivisie er in te voorkomen dat Tom Caluwé, Ali Boussaboun, Tim Cornelisse en Cziommer de stand na de pauze opvoerden.

Aan de andere kant van het veld stond Michel Vorm zich stierlijk te vervelen. De doelman van FC Utrecht werd slechts sporadisch aan het werk gezet door de aanvallers van De Graafschap. De talentvolle goalie zag een door Ben Sahar geschoten bal naast zijn doel suizen en een schot van de voor De Graafschap debuterende Stijn Wuytens geblokkeerd worden door zijn aanvoerder Gregoor van Dijk. Invaller Geert den Ouden schoot de bal in de tweede helft van dichtbij tegen de paal.

En verder? Verder zag hij hoe de aanvallers van de ploeg uit Gelderland nog maar eens lieten zien waarom De Graafschap de minst scorende ploeg in de Eredivisie is: ze speelden ronduit zwak. Ook de als wonderkind binnengehaalde Sahar - international van Israël - kon geen potten breken in Utrecht. Bij zijn debuut tegen het in een vormcrisis verkerende Willem II speelde de Chelsea-huurling sterk en scoorde hij. Maar in de vier wedstrijden die inmiddels volgden, slaagde hij er geen enkele keer in het net te vinden. Zoals hij dat ook bij de vorige clubs waar hij aan werd uitgeleend - Sheffield Wednesday en Queens Park Rangers - niet zo vaak deed. Zijn moyenne tot nu toe: 28 profwedstrijden, vier goals. Ook Sahar lijkt dus niet de verlosser te zijn op wie ze in Doetinchem gehoopt hadden.

En dat is zuur voor de Achterhoekers, want hekkensluiter FC Volendam begint steeds beter te draaien en won gisteren in Tilburg met 2-1 van Willem II. Daardoor bedraagt het gat tussen de blauwwitten en Het Andere Oranje slechts één punt. In Utrecht hebben ze géén degradatiezorgen. Ondanks alle strubbelingen op en langs het trainingsveld, staat de plaatselijke FC op de achtste plaats in 's lands hoogste voetbalcompetitie.