dinsdag, 15. september 2009 - 11:23

VBV vreest voor voortbestaan vrijwillige brandweer

Den Haag

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) vreest voor het voortbestaan van de Vrijwillige Brandweer in Nederland, 22.000 vrouwen en mannen. Zij verzorgen als maatschappelijk betrokken burgers de dagelijkse brandweerzorg in bijna alle gemeenten en vormen de ruggengraat van de rampenbestrijding.

Volgens de VBV vertrekken zij massaal, hun kazernes worden gesloten en zij krijgen de schuld van de oplopende opkomsttijden (en dat terwijl de kosten blijven oplopen). De VBV heeft daarom een publicatie geschreven voor alle politieke partijen om in de komende raadsperiode (2010-2014) de Brandweer Vrijwilligers weer tot maatschappelijke 'helden' te maken.

Al jaren verdwijnen Brandweer Vrijwilligers met tientallen echter de laatste 3 jaar met honderden tegelijk. In de laatste drie jaar namen ca. 1000 Brandweer Vrijwilligers meer afscheid dan erbij kwamen. Naar de reden kan de VBV gissen, maar uit de achterban komen veel geluiden dat het gewoon niet leuk meer is: teveel regels, teveel bureaucratie, grote afstand tussen management en werkvloer en verlies van zelfstandigheid. Maatschappelijk goud dat in sneltreinvaart weglekt.
Provincie:
Tag(s):