zaterdag, 21. maart 2009 - 1:23

Vechtersmentaliteit levert De Graafschap drie punten op

(Elfvoetbal) De Graafschap heeft vrijdagavond een zeer belangrijke overwinning geboekt. Heerenveen werd op de Vijverberg met 2-0 verslagen. De Friezen hadden voorafgaand aan het treffen liefst 34 punten voorsprong op de Doetinchemmers.

Daar was het eerste bedrijf niets van te merken. De Graafschap wist met veel strijd en passie het kwaliteitsverschil te camoufleren. Het vertrouwde combinatiespel van de Friezen kwam amper van de grond. Heerenveen, het meest trefzekere team van de Eredivisie, kreeg voor rust slechts één goede mogelijkheid. Na een kwartier voetballen miste Roy Beerens een megakans. De vliegensvlugge buitenspeler stond, na een splijtende steekpass van Viktor Elm, oog in oog met doelman Erik Heijblok. Laatstgenoemde wist de zwakke inzet met de hand te keren.

De Graafschap bleek effectiever dan de tegenstander, want de Doetinchemmers gingen wel zorgvuldig om met de het benutten van kansen. Goed voorbereidend werk van Luuk de Jong leverde Ben Sahar in de dertigste minuut een niet te missen kans op. De Israeliër schoot de bal bekwaam langs sluitpost Hans Vonk.

De thuisploeg wist ook na rust lange tijd stand te houden. Pas na dik een uur voetballen maakte Heerenveen zijn hoge klassering waar. De leeggespeelde Doetinchemmers bleven uiteindelijk, zij het soms met kunst en vliegwerk, overeind. Juist in de fase waar uitblinker Heijblok een karrenvracht aan Friese kansen wist te keren, deeldde invaller Peter Jüngschlager de genadeklap uit.

Jason Oost brak door aan de linkerkant van het veld en leverde de bal vervolgens keurig in bij Joep van den Ouweland. Laatstgenoemde vond Jüngschlager, die met een ferme uithaal de 2-0 eindstand op het scorebord schoot.

Dankzij de zege verlaat de ploeg van trainer Darije Kalezic de laatste plaats in de Eredivisie en staat het nu drie punten voor op de nieuwe rode lantaarndrager, FC Volendam. Heerenveen moet hopen dat de concurrenten om plaats twee dit weekend punten laten liggen.