dinsdag, 14. juli 2009 - 18:05

Verburg sluit palingvisserij voor drie maanden

Vissers mogen van 1 september tot 1 december niet op paling vissen. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten de palingvisserij gedurende drie maanden per jaar te sluiten omdat de Europese Commissie het huidige Nederlandse aalbeheerplan niet goedkeurt.

Verburg heeft hier in Brussel een gesprek over gehad met Europees Visserijcommissaris Joe Borg. In het aalbeheerplan dat minister Verburg in Brussel had ingeleverd, zouden vissers 157 ton schieraal uitzetten zodat de aal ongehinderd naar de Sargassozee zou kunnen zwemmen om te paaien. Deze hoeveelheid komt ongeveer overeen met een visverbod van twee maanden.

Minister Verburg: 'Ik besef dat dit een zeer groot offer is voor de palingvissers, maar uiteindelijk is het ook van belang voor de palingvisserij in Nederland dat het aalbestand zich kan herstellen'. Verburg heeft er bij Eurocommissaris Borg op aangedrongen met een Europees plan voor de sanering van de binnenvisserij te komen. De minister heeft voor de financiële gevolgen van de sluiting een bedrag van 700.00 euro gereserveerd voor de sector.
Provincie:
Tag(s):