donderdag, 29. oktober 2009 - 19:40

Verdachten fatale vechtpartij Woerden voor de rechter

Utrecht

Negen verdachten zullen zich de komende dagen voor de rechter moeten verantwoorden voor hun aandeel in de vechtpartij op 8 juni 2008 in Woerden waarbij Robert Mazur de dood vond. Eerder werd de hoofdverdachte veroordeeld voor poging doodslag. De zaken tegen de meeste overige verdachten zijn geseponeerd, zo meldt het Openbaar Ministerie in Utrecht.

Van de negen verdachten zijn er vijf meerderjarig en vier als minderjarige gedagvaard. Hen wordt het (mede)plegen van openlijk geweld en/of poging zware mishandeling ten laste gelegd. Er is besloten dat de feitenbehandeling van de zaken tegen alle verdachten openbaar zal zijn, maar de behandeling van de persoonlijke omstandigheden van de minderjarige verdachten zal achter gesloten deuren plaatsvinden.

De zaken tegen twee 20-jarigen, een 19-jarige en een 21-jarige Woerdenaar zijn inmiddels onvoorwaardelijk geseponeerd. Tegen hen was onvoldoende bewijs.

Ook heeft de officier van justitie met drie verdachten een gesprek gevoerd. Zij hebben een dusdanig gering aandeel in het incident gehad dat hun zaak voorwaardelijk geseponeerd zal worden. Voorwaardelijk wil zeggen dat als zij de komende twee jaar nieuwe strafbare feiten plegen, het sepot wordt teruggedraaid en de aanklacht tegen hen in deze zaak zal kunnen herleven. Het betreft een 18-jarige, een 20-jarige en een 22-jarige man, allen Woerdenaren. In één zaak moet nog een beslissing worden genomen.

Op 24 februari 2009 vond de inhoudelijke behandeling tegen de hoofdverdachte plaats. Destijds achtten het OM en de rechtbank niet bewezen dat het slachtoffer was overleden ten gevolge van het geweld dat door de hoofdverdachte tegen hem was gebruikt. Deze verdachte werd zodoende toen niet schuldig bevonden aan doodslag maar voor poging doodslag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.
Provincie:
Tag(s):