zaterdag, 19. december 2009 - 14:31

Verdeeldheid over noodzaak en resultaat klimaatverdrag

Amsterdam

Het huidige akkoord van Kopenhagen is geen bindend klimaatverdrag. Maar Ban Ki-Moon hoopt dat in 2010 een bindend en meer gedetailleerd akkoord zal worden gesloten over de beperking van de klimaatsverandering en de vermoede schadelijke gevolgen daarvan.

De Zuid-Koreaanse VN-chef erkende dat het stuk ''niet is wat we allemaal hoopten'' en dat het ''volgens velen ambitie mist'', maar toch heeft de klimaatconferentie volgens hem veel bereikt. Want vanaf 1 januari moeten de rijke landen hun toezeggingen om arme te financieren, gaan nakomen.

Na een nacht zonder slaap zetten de deelnemers aan de vergadering, door de erkenning van het bestaan van het document, een punt achter de 13 dagen durende klimaatconferentie.

Maar een aantal vooral arme landen was het niet eens met de vrijblijvendheid van het akkoord en de afspraak om pas in 2010 tot bindende afspraken te komen. Zij hadden op meer geld gerekend en rekten met petities en klachten de vergadering de hele nacht op.

„Het akkoord is het slechtste akkoord. Het laat na werkelijke actie tegen de klimaatswijziging af te dwingen”, betoogde de Sudanese gezant Lumumba Stanislas Dia-ping, zo meldt de Telegraaf vandaag. Een reeks arme landen had gehoopt dat er een wereldwijde strategie zou worden geformuleerd tegen broeikassen om de gevreesde opwarming van de aarde te beperken.

En hoewel er aan de ene kant nu verdeeldheid in de wereld heerst over het bereikte akkoord, breidt aan de andere kant ook de 'Climategate' zich steeds verder over de wereld uit. Zo zouden nu ook de Russen klagen over
gemanipuleerde klimaatgegevens, zo meldde de PVV afgelopen vrijdag. De partij eist opheldering van minister Cramer en stelt kamervragen.

'Als de Russen beweren dat de Britse klimaatwetenschap informatie van Russische weerstations links laat liggen, omdat die niet in de alarmerende theorie van de opwarming van de aarde zouden passen, dan hebben we een groot probleem. Want het Russische aardoppervlak bedraagt 12,5% van de totale wereldoppervlakte en gegevens van Russische weerstation zijn dus van cruciaal belang", aldus PVV-Kamerlid Richard de Mos vanuit Kopenhagen.

Ook de PVV is kritisch ten aan van het bereikte klimaatakkoord, maar om geheel andere redenen dan de arme landen.
PVV-Kamerlid De Mos: "Als je in een akkoord als mensheid vaststelt dat de opwarming van de aarde tot twee graden wordt beperkt, dan ben je sterker dan Supermen en de Hulk bij elkaar. Ik wou dat ik dat kon, dan ging ik voor een akkoord waarin ik vast liet leggen dat het elke dag 27 graden was, met een licht briesje uit zee".

De PVV vindt dat de mensheid onnodig bang is gemaakt met enorme doemscenario's van metershoge zeespiegelstijgingen, uitstervende ijsberen, dreigende volksverhuizingen en tal van andere rampen.
"Als je dan ziet wat voor flutakkoord eruit komt, kunnen ze de mensheid zo'n duur megacircus zoals in Kopenhagen beter besparen en inzetten op bijvoorbeeld goede zorg voor onze ouderen, veilige wijken en goed onderwijs", aldus De Mos.
Provincie:
Tag(s):