zondag, 29. november 2009 - 18:00

Verguisde Vandenbergh helpt FC Utrecht aan zege

Na drie nederlagen op rij heeft FC Utrecht eindelijk weer eens drie punten gepakt. In de subtopper met NAC Breda won de formatie van Ton du Chatinier met 3-1. Kevin Vandenbergh speelde met één goal een hoofdrol.

Over het avontuur van Vandenbergh kan zo onderhand een bestseller worden geschreven. De Belgische spits werd gehaald als verlosser, raakte op het tweede plan, werd verguisd, verhuurd en keerde terug om als bankzitter te fungeren. Maar de laatste weken mocht hij plots twee keer invallen en tegen NAC zelfs beginnen. Ricky van Wolfswinkel, die al enkele weken ondermaats presteert, werd gepasseerd en negentig minuten op de bank gehouden. Vandenbergh deed het uitstekend. De spits nam na 55 minuten een voorzet van Dries Mertens aan met zijn rug naar de goal, draaide weg van zijn tegenstander en schoot over de grond tegen de touwen: 1-0.

Het was een onverwachte goal, in een wedstrijd die zich met 0-0 naar het eind leek te slepen. Voor rust speelden beide ploegen ver ondermaats. Het enige gevaar kwam van Leonardo, die Jacob Lensky verschillende keren voor aap langs de zijlijn zette. Als de voorzetten van de Braziliaan wat nauwkeuriger waren geweest, had NAC zomaar drie of vier keer kunnen scoren. Du Chatinier besloot daarom al voor rust in te grijpen en Lensky te vervangen voor Mihai Nesu. Eigenlijk werd er in de eerste 45 minuten maar twee keer serieus op doel getrapt. Letterlijk. Eerst was het Anthony Lurling die van ver op de lat mikte en drie minuten daarna had Vandenbergh al moeten scoren. Hij tikte de voorzet van Mertens - geheel vrijstaand voor het doel - echter op de paal.

Na een uur spelen leek de voor Gregoor van Dijk ingevallen Gianluca Nijholt het duel te beslissen. De jonge middenvelder krulde een vrije trap met links heerlijk over de muur in de korte hoek. Jelle ten Rouwelaar stond geslagen te kijken: 2-0. De euforie in Stadion Galgenwaard werd twee minuten later alweer getemperd. Een corner van Donny Gorter werd achter Michel Vorm gekopt door de vrijstaande Matthew Amoah. Na de 2-1 ging NAC furieus op zoek naar de gelijkmaker. Vorm werd nog in verlegenheid gebracht door een op het oog simpele inzet van Rob Penders en een grandioze knal op de kruising van Csaba Feher. Een goal van Jacob Mulenga in de blessuretijd gooide het duel in het slot.
Categorie:
Tag(s):