zondag, 10. mei 2009 - 23:23

Verliezend NAC wel naar de play-offs

(Elfvoetbal) NAC heeft zich, zij het niet op eigen kracht, gekwalificeerd voor de play-offs om een Europees ticket. De Bredanaars lieten zich in de Euroborg met 1-0 aftroeven door FC Groningen, dat de drie punten te danken had aan een fraaie solo van Andreas Granqvist. Omdat FC Utrecht en Vitesse ook niet tot een uitoverwinning kwamen, mag NAC zich opmaken voor het toetje.

Al na een halfuur was NAC al vrijwel zeker van plaatsing. Utrecht stond op dat moment namelijk met 1-0 achter op bezoek bij Heracles Almelo en Vitesse- doelman Piet Velthuizen had toen al twee keer gevist in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Omdat NAC hier door de moderne communicatiemiddelen snel van op de hoogte was, leek de spanning en de echte wil om te winnen snel weg te ebben bij het elftal van trainer Robert Maaskant.

De Brabanders legden namelijk bedroevend veldspel aan de dag. Het mikte op de counter, maar het uitspelen van een snelle uitbraak mislukte keer op keer. Alleen Kees Kwakman en Nourdin Boukhari waren dicht bij een succesje. Kwakman, wiens oude club Volendam zondag degradeerde, kreeg de bal plots voor zijn voeten uit de kluts. Zijn schot ging echter ruim naast. Boukhari had in de tweede helft een treffer op zijn schoen, nadat Anthony Lurling hem de bal toeschoof. De Marokkaan probeerde het met een loeiharde inzet, die doelman Luciano ietwat gelukkig met zijn hoofd redde.

Verder was het FC Groningen wat de klok sloeg, terwijl de thuisploeg al zeker was van de zesde plaats. NAC-goalie Jelle ten Rouwelaar voorkwam meermaals een doelpunt. Zo ranselde hij een harde kopbal van Koen van de Laak prachtig uit zijn doel in de vijftiende minuut. Kort voor rust verhinderde hij tweemaal een treffer van Marcus Berg. De Zweedse aanvaller testte Ten Rouwelaar eerst met een subtiele voetbeweging. Later pareerde hij een laag schot met zijn rechtervoet.

Toch kwam Groningen nog voor de theepauze op voorsprong. Andreas Granqvist herhaalde een huzarenstukje dat hij eerder dit seizoen al flikte. Toen soleerde hij tegen FC Utrecht langs vijf à zes tegenstanders, alvorens hij de bal tegen de touwen werkte. Blijkbaar is het stukje geschiedenis de NAC-spelers ontgaan, want Granqvist mocht in de 44ste minuut ruim dertig meter oprukken. Hij besloot met een schitterende knal in de kruising.

Met deze opwinding moesten de toeschouwers het doen. In de tweede helft kreeg Groningen nog wel een aantal kansen. Zo kopte Granqvist geheel vrijstaand hoog over en schoot Stenman in een kansrijke positie ver naast.

NAC schikte zich in de kleine nederlaag. Door de kleine nederlaag van Vitesse en het gelijkspel van FC Utrecht bleef het op de achtste plaats staan. NAC treft hierdoor Feyenoord in de eerste ronde van de play-offs, terwijl FC Groningen Utrecht zal ontmoeten. NAC-speler Ellery Caïro zal de eerste wedstrijd tegen zijn oude club moeten missen. Hij kreeg in de slotfase tegen Groningen zijn tweede gele kaart vanwege commentaar op de leiding en zal dus worden geschorst.