dinsdag, 27. oktober 2009 - 20:46

Veroordeelde man mag toegang Eindhoven niet ontzegd worden

Eindhoven

De burgemeester van de gemeente Eindhoven mag een veroordeelde zedendelinquent de toegang tot Eindhoven niet ontzeggen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Hertogenbosch dinsdag geoordeeld.

De burgemeester legde de man op 16 september jl. op grond van artikel 172 derde lid van de Gemeentewet een gebiedsontzegging op voor de gemeente Eindhoven totdat met de man concrete resocialisatie- of zorgafspraken zijn gemaakt.


Volgens de Eindhovense burgemeester bestaat de gerechtvaardigde vrees dat de man opnieuw strafbare feiten, waaronder zedendelicten, zal plegen. Bovendien zal in Eindhoven grote maatschappelijke onrust ontstaan als de man terugkeert.

De voorzieningenrechter stelt dat de vrees van de burgemeester dat de man opnieuw zedendelicten kan gaan plegen op zich gegrond is, maar oordeelt dat die vrees onvoldoende is voor het aannemen van een concrete (dreigende) ordeverstoring waarbij de openbare orde in het geding is.

De voorlopige voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester niet bevoegd was de gebiedsontzegging op te leggen en schorst het besluit van de burgemeester tot en met zes weken nadat de burgemeester op het bezwaar van verzoeker heeft beslist.
Provincie:
Tag(s):