dinsdag, 25. augustus 2009 - 22:18

'Vervuilde' grond Ommen binnen de normen

Ommen

De partij grond aan het Zwarte Pad in Ommen, die onderzocht is op ernstige vervuiling, voldoet aan de normen van industriegrond. Dit is de conclusie van het rapport van adviesbureau Tauw dat de afgelopen weken in opdracht van de gemeente Ommen de partij grond heeft onderzocht.

Op vrijdag 7 augustus 2009 ontving de gemeente een melding dat gevaarlijke materialen, zoals ampullen morfine, een accu, injectienaalden, batterijen, een fles met etiket landbouwgif, een rookmelder en een aantal eenheden zoutoplossingen, op de partij grond waren aangetroffen. De gemeente en de brandweer hebben direct op locatie onderzoek gedaan en hebben deze materialen aangetroffen. Het gronddepot aan het Zwarte Pad is op die dag afgesloten met hekken.

De gemeente is op 10 augustus 2009 begonnen met een onderzoek naar de grond die afkomstig zou zijn uit Dedemsvaart. Dit onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau Tauw en heeft bestaan uit analyses naar de chemische samenstelling van de grond en bovendien is grond is gezeefd om de hoeveelheid en samenstelling van bodemvreemd materiaal te bepalen. De wijze van onderzoek is overlegd met en goedgekeurd door het RIVM en Vrom.

Dit onderzoek is afgerond en hieruit blijkt dat het inderdaad om de grond gaat afkomstig uit Dedemsvaart. Tijdens de boorwerkzaamheden en het zeven zijn geen materialen gevonden die op 7 augustus 2009 boven op de bult zijn aangetroffen. Dit wordt bevestigd doordat bij extra analyses in het laboratorium geen stoffen zijn aangetroffen die voorkomen in bijvoorbeeld accu´s. De resultaten van dit onderzoek komt overeen met het onderzoek en bemonstering van deze grond op 7 februari 2009.

Bij de aanleg van viaducten voor de verlenging van de N36 wordt industriegrond gebruikt. Industriegrond mag volgens het Besluit bodemkwaliteit voor een deel (20% gewicht) bestaan uit bodemvreemd materiaal. De grond die gebruikt wordt voor de aanleg van het viaduct bij het Zwarte Pad is baggergrond afkomstig uit Dedemsvaart. Uit het onderzoek is gebleken dat het voor 5 — 10% bestaat uit bodemvreemd materiaal zoals plastic, glas en andere bodemvreemde stoffen.

Gebruik van industriegrond gebeurt op basis van landelijke regels waar de gemeente geen invloed op heeft. Toch gaat het college van B&W zowel de minister van Vrom als de Minister van Verkeer en Waterstaat een brief schrijven over de toepassing van industriegrond. Het college stelt hierin voor dat duidelijker gecommuniceerd wordt over de manier dat industriegrond wordt gebruikt, aan welke eisen het moet voldoen en wat de samenstelling van industriegrond kan zijn.
Provincie:
Tag(s):