zondag, 19. april 2009 - 16:31

Volendam draagt rode lantaarn over aan De Graafschap

(Elfvoetbal) FC Volendam heeft, door een 3-0 thuiszege op een apathisch Sparta, de laatste plaats van de Eredivisie weer overdragen aan De Graafschap . De bezoekers kregen dan wel zeven gele prenten, waarvan twee voor Yuri Rose, maar de echte wil om te winnen ontbrak.

Die was bij Volendam wel aanwezig. Rowin van Zaanen, Paul de Lange en Gerson Sheotahul drukten het verschil in inzet uit in de score. In de eerste helft rondde eerstgenoemde oog in oog met Cassio Ramos beheerst af. Na rust benutte De Lange een strafschop en gooide Sheotahul het duel in het slot.

Volendam-trainer Frans Adelaar kreeg zijn zin met de manier waarop de overwinning werd behaald. Hij zei vooraf te tekenen voor een lelijke driepunter. Sprankelend was het ook niet wat Volendam liet zien, maar de thuisploeg ging het gevecht vanaf de eerste minuut aan. En Sparta? Dat liet zich in verdedigend opzicht keer op keer eenvoudig aftroeven.

Het eerste teken voor de off-day van Sparta diende zich al na veertig tellen aan. Toen pakte spits Rydell Poepon een onnodige gele kaart. Het duurde wel even voor Volendam de opponent daadwerkelijk pijn deed. In de zevende minuut al had Rowin van Zaanen de gastheer op voorsprong te zetten, maar hij raakte lucht in plaats van de bal. Bij zijn tweede kans had de linksbuiten meer succes.

Na 33 minuten maakte Jack Tuyp gebruik van de Spartaanse gatenkaas. De centrumspits draaide zich bij een counter op het middenveld vrij en hij zag hoe rechtsachter Vermes naar binnen trok. Hierdoor kon Van Zaanen de diepte in. De optimale bediening van Tuyp kreeg een dito afwerking: 1-0.

Sparta kon daar weinig tegenover stellen. Acht minuten voor rust claimden de Rotterdammers wel een strafschop. Verdediger Ruud Knol had zich aan het front gemeld en kreeg de bal warempel voor zijn voeten. Omdat de oud-speler van Vitesse te lang treuzelde, kon hem het speeltuig worden ontnomen. De manier waarop dat gebeurde was volgens Knol onreglementair, maar een overtreding kon niet worden geconstateerd.

Tien minuten na de theepauze was Knol opnieuw betrokken bij een moment in het strafschopgebied. Dit keer was het wel een strafschop, maar voor Volendam. Hij vloerde Sheotahul namelijk onhandig. Middenvelder De Lange wist wel raad met het buitenkansje. Hij knalde onberispelijk binnen en liet hierbij zijn emoties de vrije loop.

Het geplande offensief van Sparta zette daarna weinig zoden aan de dijk. Doelman Jeroen Verhoeven had één keer serieus te duchten van een inzet. Invaller Arne Slot haalde in vrijstaande positie hard en laag uit, waarna de rechtervoet van de sluitpost redding bracht. Toen kort daarna Yuri Rose met zijn tweede gele kaart van het veld moest, was het verzet van de bezoekers definitief gebroken.

Het laatste woord van de vreugdevolle middag voor Volendam was aan Sheotahul. De aanvaller liet de toeschouwers nog eenmaal opveren toen hij de bal, na miscommunicatie achterin bij Sparta, in het lege doel kon deponeren.