dinsdag, 3. februari 2009 - 23:03

Volendam wint eerste uitwedstrijd sinds 2004

(Elfvoetbal) Volendam heeft vanavond voor het eerst sinds 2004 weer een uitwedstrijd gewonnen in de Eredivisie. Slachtoffer was Willem II dat in eigen huis met 2-1 verloor. Ondanks de overwinning blijft het andere Oranje de rode lantaarndrager, maar het gat met De Graafschap is geslonken tot een punt.

"Eindelijk", verzuchtte Rowin van Zaanen, de aanvaller van Volendam die de eerste goal scoorde. "Eindelijk weer een uitoverwinning. We hebben ervoor gestreden. Er verdiende maar één ploeg om te winnen en dat waren wij." Afgelopen weekend tegen NAC zat een overwinning er ook al in, maar toen bleef Volendam steken op 1-1. "Daarom is het nu zo lekker dat we drie punten pakken."

Het mooie avondje voor de Volendammers begon bijzonder slecht. De bezoekers schoten na twintig seconden nog wel op de paal van het Willem II-doel en leken daarmee goed te beginnen. Maar de eerste uitbraak van Willem II leverde meteen ook een doelpunt op. Sergio Zijler counterde op rechts en dribbelde voorbij Tim Bakens, die in eerste instantie lichtzinnig ingreep en daarna een overtreding maakte in zijn eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Wegereef wees naar de stip en Arjan Swinkels maakte de penalty af.

Het begin, de eerste vijf minuten, waren dus bemoedigend, maar de spanning verdween na de 1-0 snel uit de wedstrijd. Willem II voelde niet meer de drang om vol op de aanval te spelen, Volendam kreeg last van een oud kwaaltje: niet kunnen scoren. De Noord-Hollanders speelden bij vlagen aardig, maar de aanvallen strandden in schoonheid en schoten vlogen alle kanten op, behalve richting het Willem II-doel.

De thuisploeg liet het initiatief aan Volendam en dat kwam de Tilburgers duur te staan. Vooral achterin ging bij Willem II veel fout. De verdedigers stonden telkens meters van hun tegenstander vandaan en daar begon Volendam steeds meer van te profiteren. De handige Jack Tuijp schoot kort na rust nog op de lat, maar in de 58ste minuut kreeg Rowin van Zaanen een niet te missen kans. Hij werd vrijgespeeld in het strafschopgebied, kon aannemen en een hoek uitzoeken. Misschien had hij zelfs nog een kopje thee kunnen zetten, maar hij besloot toch meteen de gelijkmaker binnen te schieten.

Eenmaal op 1-1 kreeg Volendam het gevoel dat er in Tilburg meer dan een punt viel te halen. Van dit Willem II hadden de bezoekers weinig te vrezen. Vooral na het geblesseerd uitvallen van Saïd Boutahar, de belangrijkste middenvelder van de Tilburgers, kwam de ploeg van trainer Andries Jonker niet meer tot uitgespeelde kansen. Volendam kreeg wel kansen en vooral Paul de Lange vuurde een aantal keren van afstand op het doel van Willem II.

Dat leverde dankzij goed ingrijpen van doelman Maikel Aerts nog geen doelpunt op, maar in de laatste minuten kwam Volendam toch op voorsprong. Met wat geluk, dat wel. Een volledig mislukt schot van Van Zaanen kwam per toeval op het hoofd van Henny Schilder, die verlengde en zo voor de dikverdiende 1-2 zorgde.

Frank Demouge kreeg in blessuretijd nog een megakans, maar de spits van Willem II miste jammerlijk. Daardoor zijn de Tilburgers nu het slechtst presterende Eredivisieteam van 2009. De ploeg haalde pas één enkel puntje in de eerste weken van het jaar.