donderdag, 24. december 2009 - 21:20

Voorarrest verlengd in onderzoek illegale vuurwerkhandel

Lelystad

In het onderzoek naar een criminele organisatie die handelde in illegaal vuurwerk, is het voorarrest van een 37-jarige Amsterdammer met drie maanden verlengd. Dit heeft de raadkamer van de rechtbank Lelystad woensdag bepaald.

Met de verlenging van de voorlopige hechtenis van deze man denken het Interregionaal Milieuteam van de politie Haaglanden/ Hollands Midden en het Functioneel Parket de vier belangrijkste verdachten van de criminele organisatie in voorlopige hechtenis te hebben zitten. De organisatie wordt verantwoordelijk gehouden voor meerdere transporten van zwaar -in Nederland illegaal- vuurwerk vanuit China bestemd voor de Nederlandse markt, tussen 2007 en 2009.

De 37-jarige Amsterdammer is in december aangehouden. De andere drie verdachten zijn al in november aangehouden. Het ging toen om een 65-jarige man uit Almere en twee mannen van 29 en 64 jaar uit Diemen. Deze verdachten zijn op 20 november door de raadkamer voor 90 dagen in voorlopige hechtenis gesteld. De mannen uit Diemen hadden het Hof gevraagd om schorsing van hun voorlopige hechtenis, maar het Hof heeft dat woensdag afgewezen.

Behalve deze vier verdachten zouden ook een 58-jarige man uit Berkel en Rodenrijs, een 45-jarige vrouw uit Almere en een 61-jarige man uit Kropswolde bij de organisatie betrokken zijn. Zij zijn allen in verzekering gesteld en daarna heengezonden. Daarnaast is een 54-jarige vrouw uit Polen als verdachte gehoord.

De criminele organisatie importeerde het illegale consumentenvuurwerk uit China en bracht het vermoedelijk via Polen en Duitsland Nederland binnen. De 65-jarige man uit Almere had vermoedelijk samen met de 64-jarige man uit Diemen de leiding over de criminele organisatie.

Eind oktober werd in Duitsland en Hoofddorp een partij van in totaal ruim 90.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Het in beslag genomen vuurwerk was deels massa-explosief en was op een industrieterrein in Hoofddorp op onveilige wijze opgeslagen.
Provincie:
Tag(s):