vrijdag, 7. augustus 2009 - 14:02

Vrijwilligers voeren twee miljoen aktes van de Burgerlijke Stand in

Schaarsbergen

Ongeveer zestig vrijwilligers van het Gelders Archief zijn er in geslaagd om de gegevens van twee miljoen Gelderse akten van de Burgerlijke Stand te verwerken voor de stamboomwebsite www.genlias.nl. Dit gebeurt in de bunker Diogenes in Schaarsbergen.

Meer dan tien jaar geleden startte de inmiddels opgeheven Rijksarchiefdienst het project Genlias. De dienst wilde de gegevens van de gehele openbare Burgerlijke Stand in Nederland via het internet beschikbaar stellen voor een breed publiek dat zich interesseert in onderzoek naar voorouders.

Het aantal geboorte-, huwelijks-, en overlijdensakten wordt geschat op bijna 26 miljoen in heel Nederland en 3,3 miljoen in Gelderland. Door deze gegevens op het internet beschikbaar te stellen krijgen belangstellenden de kans om via de computer een familiestamboom samen te stellen, die kan teruggaan tot ongeveer 1780. De akten die verwerkt zijn, beslaan de periode van 1811 tot circa 1952 (afhankelijk van het type akte). Inmiddels zijn bij het Gelders Archief circa 370.000 huwelijksakten (1811-1922), 1,5 miljoen overlijdensakten (1811-1950) en 140.000 geboorteakten (1811-1910) verwerkt.

Het verwerken van de gegevens wordt door John Combé, begeleider van de circa zestig vrijwilligers van het project bij het Gelders Archief, omschreven als “modern monnikenwerk”. De voluntairs zijn gedreven in hun werk, omdat zij veel affiniteit met het genealogisch zoekwerk hebben.

De Genlias-website behoort tot de drukst bezochte cultuursites van Nederland. Het Gelders deel van deze website kreeg in 2008 meer dan 1,2 miljoen zoekvragen. De grote bezoekersaantallen van Genlias zijn een afspiegeling van de sterk toegenomen populariteit van genealogie, door sommigen al aangeduid als een ‘gezonde volksverslaving’.

De website wordt niet alleen gebruikt door amateur-genealogen, maar ook door wetenschappers. Medewerkers van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis gebruiken de informatie voor demografisch onderzoek door middel van het in kaart brengen van 1% van de Nederlandse bevolking van geboorte tot overlijden.
Provincie:
Tag(s):