vrijdag, 30. oktober 2009 - 21:29

Vuurwerkbom veld oude eik

Emmen

Medewerkers van de gemeente Emmen hebben de afgelopen week een zwaar beschadigde eik aan het Oranjekanaal aangetroffen.

Het betrof een enorme tweestammige eik, die in zijn stam tot op de grond was doorgescheurd. De gemeente Emmen sluit een natuurlijke oorzaak van de beschadiging uit. Gezien de schade aan de boom, bestaat het vermoeden dat er sprake is geweest van een vuurwerkbom. Inmiddels heeft de gemeente aangifte bij de politie gedaan.

De kerngezonde boom is één van de grootste eiken langs het Oranjekanaal. Hoewel er meer grote bomen aan het Oranjekanaal staan, is natuurlijk ook deze boom waardevol. Daarom betreurt de gemeente het zeer dat de boom dusdanige schade heeft opgelopen dat hij verwijderd moet worden.

Omdat de stam van de eik volledig doorgescheurd was, kon hij ieder moment uit elkaar vallen. Als dat zou gebeuren, zou één deel in het kanaal vallen en het andere deel zou op het naastgelegen fietspad terechtkomen. Dit fietspad wordt veel gebruikt en daarom zou het laten staan van deze eik tot een levensgevaarlijke situatie kunnen leiden.

Voor het verwijderen van de eik is een zogenaamde ‘spoedkapprocedure’ aangevraagd. De vergunning is inmiddels verleend en het bovenste deel van de eik is al verwijderd. Hiermee is de situatie voor fietsers en wandelaars weer veilig. Volgende week wordt de stam van de eik verwijderd en zullen de opruimwerkzaamheden plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):