maandag, 14. december 2009 - 13:14

Vuurwerkbril tegen oogletsel

In 2009 stellen de oogartsen van het MCL opnieuw vuurwerkbrillen beschikbaar in de ziekenhuizen in Leeuwarden en Harlingen. Daarmee hopen de oogartsen een bijdrage te leveren aan het voorkómen van oogletsel door vuurwerk.

De bril wordt tegen kostprijs verkocht (2,50 euro per stuk). De bril is van plexiglas en sluit aan alle kanten goed af. De vuurwerkbril van het merk 'Firegoogs' is mooi vormgegeven en bijvoorbeeld ook voor thuisklussen te gebruiken. Er is een keuze uit verschillende kleuren monturen voor volwassenen en kinderen.

Een vuurwerkbril biedt de beste oogbescherming bij het afsteken van en kijken naar vuurwerk. De verkoop van vuurwerkbrillen in ziekenhuizen is een initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). De vuurwerkbril is tijdens kantooruren te koop bij de polikliniek oogheelkunde in het MCL in Leeuwarden (route 16), en in de polikliniek van MCL Harlingen. Zolang de voorraad strekt.

De vuurwerkbrillenactie was in voorgaande jaren een doorslaggevend succes. In korte tijd raakten alle brillen uitverkocht. 'Het blijkt dat de vraag naar vuurwerkbrillen dit jaar flink is toegenomen,' aldus oogarts Marc Talsma. 'Het is een goede ontwikkeling dat de vuurwerkbrillen steeds meer via vuurwerkverkooppunten en via scholen beschikbaar zijn. Maar uiteraard willen we als oogartsen onze bijdrage leveren aan het terugdringen van oogletsel.'

Jaarlijks zijn er nog veel vuurwerkslachtoffers te betreuren. Met name toekijkende kinderen kunnen slachtoffer worden van vuurwerk. In de afgelopen jaren waren er zeshonderd jongeren die oogschade opliepen door het afsteken van vuurwerk.

Bij iedere jaarwisseling komen mensen in het ziekenhuis na een vuurwerkongeval. Een deel van hen heeft ernstig oogletsel: een open wond in de oogbol, verplaatsing van de ooglens, staar, onherstelbare netvliesschade en hoge oogdruk. Veel gewonden met ernstig oogletsel zijn kinderen van 3 tot 18 jaar. 75% van hen zal praktisch gesproken aan één oog blind worden met een gezichtsvermogen van minder dan 20%.
Provincie:
Tag(s):