zondag, 2. augustus 2009 - 19:09

VVV verrast met puntendeling bij PSV

(Elfvoetbal) Als de Engelse tabloids gelijk hebben, en Ibrahim Afellay wordt inderdaad voor 1 september voor ruim tien miljoen euro verkocht aan Arsenal, dan hoeft PSV niet ver te zoeken om zijn opvolger in huis te halen. Vandaag liet Keisuke Honda aan de kant van VVV zien een niveau hoger best aan te kunnen.

De ruststand van 2-0 deed anders vermoeden, maar zo makkelijk had PSV het in de eerste helft niet met VVV. De eerste goede kansen waren namelijk voor de Venlonaren. Zo kopte Honda - vanaf de tribune gevolgd door drie Japanse journalisten die zelfs elke scheef zittende veter noteren - op de benen van doelman Andreas Isaksson.

PSV kreeg dan minder mogelijkheden; uit de eerste vloeiende aanval was het wel meteen raak. Nordin Amrabat speelde Jan Kromkamp in, die Ola Toivonen vond in het strafschopgebied van VVV. De Zweed legde direct af op Amrabat en de vleugelaanvaller schoot vlak voor het eerste halfuur om was strak diagonaal raak.

In de 41ste minuut bekroonde Toivonen zijn soms bekritiseerde basisplaats - Danny Koevermans was in de voorbereiding veel trefzekerder - met een fraaie treffer. Balázs Dzsudzsák gaf vanaf links mooi voor en de aanvaller kopte prima binnen: 2-0.

In het begin van de tweede helft konden de Japanners eindelijk iets echt belangrijks opschrijven. Honda legde met de hak de bal panklaar voor Achmed Ahahoui, die snoeihard binnen pegelde: 2-1. Een minuutje later legde de middenvelder aan voor en solo, die begon op de middenlijn en eindigde tegen de benen van Isaksson. Zo ver en zo gevaarlijk mocht de toch niet onbekende Japanner van PSV opkomen.

Honda's huzarenstukje kreeg zelfs een ongelooflijk vervolg, toen hij in de 60ste minuut een corner van Ahahoui in één keer op de slof nam. Isaksson hoorde het net wel ritselen, maar zag de bal nooit: 2-2. De fase daarna was helemaal voor VVV. Tot grote ergernis van het PSV-publiek, dat de eigen ploeg trakteerde op hoongelach en gefluit.

Pas toen Timmy Simons het veld verlaten had, Koevermans voor hem in de plaats was gekomen en PSV met zes (!) aanvallend ingestelde spelers ging voetvallen, waren de Eindhovenaren weer even de baas. Een tweede kopdoelpunt van Toivonen - na een enorme fout van doelman Dennis Gentenaar die de corner had kunnen voorkomen - was het gevolg.

De held van afgelopen donderdag - Dirk Marcellis - werd vervolgens de ongeluksvogel, toen hij de bal knullig verspeelde op het middenveld. Ruben Schaken was er als de kippen bij om dat verlies af te straffen: 3-3.

En zo verspeelde PSV direct al twee belangrijke punten in het seizoen dat het jaar van de wraak moet worden. Maar VVV liet ook meteen zien dat het helemaal niet bang hoeft te zijn voor de degaradatiestreep. Althans; zolang Honda nog in Venlo speelt.