donderdag, 23. juli 2009 - 17:53

Waterschappen treffen maatregelen tegen zieke platanen

Zeeland

Zowel in het werkgebied van waterschap Zeeuws-Vlaanderen als in dat van waterschap Zeeuwse Eilanden worden platanen aangetroffen met de ziekte Massaria. Bij zieke bomen kunnen takken afbreken.

Omdat verkeersveiligheid voor ons zeer belangrijk is, hebben de waterschappen daarom besloten tot snoeiwerkzaamheden. Waterschap Zeeuws-Vlaanderen begint volgende week met controles.

Massaria is een schimmel die enkel platanen aantast. De schimmel landt op de bovenkant van de takken en vreet deze aan. Als hier niets aan gedaan wordt, breken de takken af. Voornamelijk oude platanen zijn vatbaar voor de schimmel.

De waterschappen inspecteren de platanen met hoogwerkers op aanwezigheid van de ziekte. Als de ziekte daadwerkelijk vastgesteld wordt, worden de takken gesnoeid. De hoeveelheid takken die teruggesnoeid wordt, is afhankelijk van de mate waarin de ziekte zich over de boom verspreid heeft. Er worden geen aangetaste bomen gerooid.

In het voorjaar zijn langs de Platteweg tussen Driewegen en Overzande platanen ontdekt die aan de ziekte lijden. Deze bomen zijn zestig tot zeventig jaar oud. In september wordt opnieuw gekeken of snoeiwerkzaamheden nodig zijn. De platanen aan de Eversdijkseweg in Kapelle worden over enkele weken geïnspecteerd. In Zeeuws-Vlaanderen zijn zieke platanen aan de Isabellaweg bij Biervliet, de Zandstraat bij Philippine, de N687 bij Zuiddorpe en de Emmabaan bij Heikant geconstateerd.

De groenafdeling van waterschap Zeeuws-Vlaanderen begint volgende week met controles. Alle platanen in Zeeland zullen drie keer per jaar geïnspecteerd worden.
Provincie:
Tag(s):