woensdag, 2. september 2009 - 14:46

Watervinding TU Delft naar de markt

Delft

Investeerder Icos Capital heeft overeenstemming bereikt over deelname in BiAqua. BiAqua is een spin-off van de TU Delft die een ultramoderne waterzuiveringtechniek op de markt zal brengen. Dit heeft de TU Delft woensdag 2 september laten weten.

Biomateriaal
Prof. Mark van Loosdrecht, samen met hoogleraar Fred Hagen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de technologie: “De technologie die we hebben uitgewerkt is gebaseerd op biomateriaal, in tegenstelling tot de meer gangbare chemische of fysische oplossingen. De technologie is goedkoop, breed toepasbaar en werkt geweldig snel en betrouwbaar bij het elimineren van voeding van bacteriën en algen. Daarnaast bestrijdt het ook kankerverwekkende stoffen zoals arseen en bromide.”

Legionella
De BiAqua oplossing is van enorme waarde bij het zuiveren van arsenicum uit water. Arsenicum is een probleem dat wereldwijd meer dan 140 miljoen mensen raakt. BiAqua helpt ook bij de preventie van de groei van de Legionella bacterie, die in Nederland in 1999 nog 32 levens gekost heeft in Bovenkarspel.

Waterverontreiniging
Waterverontreiniging is een fenomenaal probleem geworden. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden hebben geen beschikking over schoon drinkwater. In de VS geldt 40% van de rivieren en meren als te zeer vervuild om nog bruikbaar te zijn. In China is zelfs 80% van de rivieren zo vervuild dat er geen vis meer in kan leven.

Paul Buijs, Managing Director van BiAqua: “Waterverontreiniging is een complex probleem en de hele wereld lijkt op zoek te zijn naar goedkope en snelle manieren om dit te lijf te gaan. De toepassing van BiAqua lost met één middel een belangrijk deel van het probleem op.”

Business en duurzaamheid
Nityen Lal, managing partner van Icos Capital: “Wij zijn heel erg blij met de technologische en commerciële volwassenheid van deze toepassing van de TU Delft. BiAqua draagt niet alleen substantieel bij aan de oplossing van het wereldwijde probleem van waterverontreiniging, maar doet dat binnen onze strenge financiële eisen en past ook binnen het risicoprofiel waarmee wij werken. Deze combinatie van business en duurzaamheid hebben wij de afgelopen jaren succesvol in de markt gezet. We merken dat ook in tijden van economische tegenspoed veel interesse blijft bestaan in deze manier van investeren.”

Toepasbare duurzaamheid
Paul Althuis, directeur van het Valorisation Centre van de TU Delft: “Met deze succesvolle spin-out van BiAqua dienen we vele doelen, waaronder de positionering van Nederland als leverancier van toptechnologie op het gebied van toepasbare duurzaamheid. De samenwerking met Icos Capital heeft al eerder bewezen zeer succesvol te zijn. Vorig jaar nog nam Icos Capital een belang in ReSteel, dat inmiddels is uitgegroeid tot een succesvolle onderneming in recyclingtechnologie. Icos Capital levert BiAqua een fantastische startpositie met een sterk netwerk, goed begrip van deze bijzondere markt en een trackrecord in het succesvol vermarkten van innovatieve technologie.”
Categorie:
Tag(s):