donderdag, 6. augustus 2009 - 21:08

Werkstraf voor Orminda S. wegens witwaspraktijken

Haarlem

De rechtbank Haarlem heeft Orminda S. veroordeeld tot 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, vanwege het opzettelijk witwassen van 1,3 miljoen euro. Volgens de rechtbank heeft Willem Endstra haar dat bedrag in december 2002 via zijn bedrijf Convoy betaald.

De zaak tegen Orminda S. – de zus van Dino S.- maakt onderdeel uit van ‘Kolbak’, de zaak-Holleeder. Het proces tegen Orminda S. werd in september 2007 opgeschort, nadat zij was getroffen door een ziekte.

De 1,3 miljoen euro die Orminda S. van Endstra had ontvangen, was afkomstig van een misdrijf. De rechtbank acht het - net als het gerechtshof Amsterdam in de vergelijkbare strafzaak tegen Maike D.- niet bewezen dat het geld van afpersing door Willem Holleeder afkomstig was. Het geld was wel afkomstig van witwaspraktijken door Endstra zelf.

Ook heeft S. een appartement van Endstra gekregen voor een te lage huurprijs. Dat ziet de rechtbank ook als witwassen. Willem Holleeder heeft bij Endstra het appartement afgedwongen. Tot slot is ook bewezen dat zij eind 2007 een voortvluchtige Britse gedetineerde heeft geholpen om aan aanhouding te ontkomen.

Net als de andere verdachten in het onderzoek 'Kolbak', is Orminda S. vrijgesproken van deelneming aan een criminele organisatie. Het OM had ook om vrijspraak gevraagd.
Provincie:
Tag(s):