zaterdag, 12. september 2009 - 9:44

Wilders voor de rechter

Den Haag

Geert Wilders moet op 20 januari voor de strafrechter verschijnen. Hij zal zich dan in de Amsterdamse rechtbank moeten verantwoorden voor zijn uitspraken over moslims. Dit maakt de Telegraaf vandaag bekend.

Het OM besloot eerder om niet tot vervolging over te gaan, omdat Wilders' uitlatingen binnen het maatschappelijk debat zouden vallen, maar aan het begin van dit jaar oordeelde het Amsterdamse gerechtshof dat Wilders toch moest vervolgd voor discriminerende en haatzaaiende uitspraken.

Wilders is strijdbaar en zegt in de Telegraaf: "Ik wil dat de islam terechtstaat en niet ik"."Daarom overweeg ik radicale imams en andere idioten als getuigen op te roepen."

De politicus, die wordt bijgestaan door advocaat Bram Moszkowicz, betreurt het dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden voor politieke uitspraken.
"Ik ben van mening dat het een politiek proces is. Het is triest dat ik me nu strafrechtelijk moet verdedigen voor politieke uitspraken. Ik hoop dat de vrijheid van meningsuiting wint. Ik ben ervan overtuigd dat het niet anders dan tot vrijspraak moet leiden."

De start van het proces valt in een ongunstige periode. In januari is de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, waaraan de PVV in Den Haag en Almere meedoet, in volle gang. Wilders had liever 5 zetels minder gehad in de peilingen en geen proces.

Moszkowicz laat weten dat de zaak zich leent voor belangrijke, internationale getuige-deskundigen op het gebied van de vrijheid van meningsuiting.
Provincie:
Tag(s):