zondag, 26. april 2009 - 20:59

Willem II morele winnaar in Groningen

(Elfvoetbal) Willem II heeft een punt overgehouden aan de ontmoeting met FC Groningen. De twee ploegen kwamen in een teleurstellende wedstrijd niet verder dan 0-0 en dat was een terechte uitslag. De Groningers, al zeker van de play-offs, hoefden niet en deden ook weinig. Aan de andere kant was Willem II niet bij machte om het spel te maken.

De eerste signalen voor een matig duel waren voor de aftrap al te bespeuren. Groningen-trainer Ron Jans ontdekte namelijk een trend in het spel van zijn ploeg: Is de druk hoog, dan presteert Groningen goed. Staat er niets op het spel, dan valt het vaak tegen wat zijn elftal laat zien.

Tegen Willem II gold de tweede optie. Bij de thuisploeg is de druk van het moeten presteren er de komende weken af, omdat het play-offticket binnen is. Tel daarbij op het gemis van een aantal basisspelers en Willem II moet kansen hebben geroken in het hoge noorden. De Tilburgers hadden nog drie punten nodig om zich definitief veilig te spelen.

Van Willem II mocht dus het nodige worden verwacht, maar de bezoekers waren niet bij machte om een vuist te maken in de Euroborg. Zonder de geblesseerde Saïd Boutahar, normaal de spelmaker van Willem II, viel er weinig creatiefs te bespeuren in het spel van de Tilburgers. Kiki Musampa, terug na een verbanning uit de selectie, nam Boutahars rol enigszins over, maar kon ook niet bepalend zijn.

Het eerste schot tussen de palen viel pas na een klein half uur te noteren toen Sergio Zijler het eens probeerde namens Willem II. In de laatste minuten van de eerste helft kwamen daar ook nog kansen bij voor Andreas Granqvist (kopbal net naast) en Musampa (zijn schot werd knap gered).

Groningen was nog het dichtst bij een doelpunt. Goran Lovre legde na een uur de bal klaar voor Danny Holla, die hard uithaalde van net buiten de zestien. De bal kwam echter via de paal terug het veld in. Een minuut later raakte ook Evgeniy Levchenko de paal.

De gasten uit Tilburg leken tevreden met een punt en forceerden in de slotfase in ieder geval niets. Toch kreeg Willem II nog bijna een doelpunt in de schoot geworpen. Groningen-doelman Luciano blunderde een kwartier voor tijd opzichtig bij een schot van zo'n twee kilometer per uur van Niels Vorthoren. De Braziliaanse keeper leek makkelijk te kunnen oppikken, maar omdat Willem II'er Sidney Schmeltz stoorde, liet de geschrokken Luciano de bal lopen. Het leer kwam echter tegen de paal.

Een domme overtreding van Gibril Sankoh leverde de verdediger van Groningen een paar minuten voor tijd een rode kaart op. Willem II mocht het nog even tegen tien man proberen, maar uiteindelijk bleef 0-0 op het scorebord staan. De bezoekers zullen daar het meest tevreden mee zijn, want er is nu alleen nog een theoretische degradatiekans voor de Tilburgers.