woensdag, 9. september 2009 - 22:09

Zonnepanelen op daken in Enschede

Enschede

Enschede gaat voor de zon. Het plan is opgevat om zonnepanelen te plaatsen op een aantal gemeentelijke gebouwen. ‘Voor drie grotere gebouwen, het servicecentrum in Noord, de brandweerkazerne Spaansland en het stadskantoor, is bij het Rijk al subsidie aangevraagd om dit mogelijk te maken’, meldt de gemeente woensdag.

Ongeacht of deze wordt toegekend is besloten om in ieder geval op het Stadskantoor 132 zonnepanelen te plaatsen. Op 9 september wordt in de hal van het stadskantoor door wethouder Jelmer van der Zee de aftrap gegeven voor dit project. Ook start vandaag onder de noemer “Doe groen dat scheelt”, de spaaractie waarbij alle inwoners kunnen sparen voor zonnepanelen op de daken van basisscholen.

Energiebesparing en het bevorderen van het gebruik van energie uit duurzame bronnen zijn speerpunten in het Enschedese klimaatbeleid. Door zuiniger met energie om te gaan en door energie te gebruiken uit duurzame bronnen, zoals wind, water, of zon, wordt de uitstoot van het broeikasgas Co2 teruggebracht.

Spaaractie basischolen ‘Doe groen dat scheelt”
Alle basisscholen in Enschede ontvangen van de gemeente deze week een brief met de uitnodiging om deel te nemen aan de spaarcampagne “Doe groen, dat scheelt.’ Met deze actie kunnen scholen sparen voor zonnepanelen op hun schooldak. Punten, ofwel puttertjes, zijn te verdienen door “groene klusjes” zoals fietsen of te voet naar school i.p.v. met de auto. De actie is zo opgezet dat alle Enschedeërs kunnen meedoen en met ‘groen gedrag’ putters sparen voor de school van hun keuze. Het is de bedoeling om op deze manier voor 2011 circa 300 zonnepanelen op basisscholen te installeren.

Dag van de duurzaamheid
9 september is door Urgenda, een landelijk opererende actie-organisatie voor innovatie en duurzaamheid, uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid. Dit om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem en voor kansrijke vernieuwende initiatieven. Diverse Enschedese instellingen sluiten daarbij aan. Zo gaan 25 studenten van Saxion die dag de stad in om tips te geven over wat kan worden gedaan om woningen energiezuiniger te maken. Ook op de Universiteit Twente, bij de woningcorporatie Domijn en op basisscholen wordt op 9/9/9 extra aandacht besteed aan het milieu. De gemeente Enschede geeft op deze duurzaamheidsdag dus het startsein voor twee projecten gericht op zonnepanelen.
Provincie:
Tag(s):